Οι γονείς θυσιάζουν πολύ από το χρόνο και την ενέργειά τους για να προσφέρουν στα παιδιά τους. Ωστόσο, όταν ένας γονέας βάζει τον εαυτό του τελευταίο επανειλημμένα, αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον ίδιο ούτε για το παιδί.
Όταν οι γονείς αναλώνονται τόσο πολύ, δεν τους μένει ενέργεια για να ασχοληθούν με τις ανάγκες τους. Ποιος φροντίζει τους φροντιστές; Κι εκείνοι χρειάζονται ύπνο, διατροφή, άσκηση, φίλους, χόμπι και όλα όσα τους κάνουν αυτό που είναι.
Πολλά από αυτά τα πράγματα μπορούν να μείνουν για λίγο σε δεύτερη μοίρα, αλλά όταν παραμελούνται διαρκώς, τους θέτει σε μεγάλο κίνδυνο εξουθένωσης (burnout).
Διαβάστε επίσης: Από ζευγάρι… οικογένεια: Τι αλλαγές φέρνει ο ερχομός του μωρού;
Mια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20 τοις εκατό των γονέων πληρούσε τα κριτήρια της εξουθένωσης. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται όταν οι γονείς φροντίζουν επίσης παιδιά με προκλήσεις. Εξετάζοντας συγκεκριμένα τους γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το 36% ανέφεραν εξουθένωση.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι και άλλες προκλήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης επειδή, εκτός από τις «τυπικές» απαιτήσεις, οι γονείς πρέπει να φροντίζουν και τις «επιπλέον» ανάγκες του παιδιού τους και να αντιμετωπίζουν πρόσθετο άγχος.
Πώς μοιάζει η εξουθένωση στους γονείς;
Τι ακριβώς είναι η εξουθένωση; Η έρευνα της ψυχολογίας υποδεικνύει τρεις κύριες διαστάσεις: εξάντληση, αποστασιοποίηση και αίσθηση αναποτελεσματικότητας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Σωματικές εκδηλώσεις όπως πονοκέφαλος, κακός ύπνος και στομαχόπονοι
- Αίσθημα έλλειψης ενέργειας και δημιουργικότητας
- Αδυναμία αντιμετώπισης μικρών στρεσογόνων παραγόντων
- Κυνισμός
- Ευερεθιστότητα
- Αίσθημα αναξιότητας
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Απελπισία
Όταν ένας γονέας εμφανίζει συμπτώματα εξουθένωσης, δεν μπορεί πλέον να φροντίζει τα παιδιά του ή τον εαυτό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με την πάροδο του χρόνου, οι γονείς μπορεί και να αρχίσουν να παραμελούν την υγεία τους.
Αγαπητοί γονείς,
Και οι δικές σας ανάγκες έχουν σημασία. Ειδικά οι βασικές ανάγκες όπως ο ύπνος, η άσκηση και τα τακτικά γεύματα. Τα παιδιά σας σας χρειάζονται στην καλύτερη δυνατή ψυχική και σωματική κατάσταση που μπορείτε να βρίσκεστε.
Πολλοί έχουν ακούσει την αναλογία της φροντίδας ότι οι γονείς πρέπει πρώτα να φορέσουν τις μάσκες οξυγόνου τους πριν βοηθήσουν τους άλλους. Αυτό ισχύει τόσο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με αεροπλάνο όσο και στην κανονική ζωή.
Μερικές φορές, το να κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας σημαίνει να κάνετε πρώτα το καλύτερο για τον εαυτό σας. Αυτό δεν σας κάνει εγωιστές ή λιγότερο στοργικούς γονείς. Ίσα-ίσα, μπορεί να σας κάνει καλύτερους.
Αν νιώθετε εξουθενωμένοι, αυτά τα 3 πράγματα μπορεί να βοηθήσουν
1. Θέστε και υπερασπιστείτε τα όριά σας
Ένας βασικός τρόπος για να ανακτήσετε το χρόνο και την ενέργειά σας είναι να θέσετε όρια. Επιτρέπεται να λέτε «όχι». Ακόμα και στο παιδί σας.
2. Ζητήστε βοήθεια
Είναι πολύ δύσκολο να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Είναι εντάξει να ζητάτε βοήθεια. Μπορείτε να επιστρατεύσετε το σύζυγό σας, τους φίλους, την οικογένεια και οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να βοηθήσει. Μερικές φορές υποτιμούμε το πόσο μπορούν οι άλλοι να παρέμβουν για να βοηθήσουν. Αναθέστε τους κάποιες αρμοδιότητες.
Ίσως χρειαστεί να επενδύσετε λίγο χρόνο για να εκπαιδεύσετε τους άλλους αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να σας γλιτώσει πολύ χρόνο. Οι άλλοι μπορεί να μην κάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο ή τόσο καλά όσο εσείς, αλλά το αρκετά καλό είναι συχνά επαρκές.
3. Βρείτε μια δημιουργική διέξοδο
Ο χορός, η τέχνη, η φωτογραφία και η μουσική, μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της εξουθένωσης και να προωθήσουν το αίσθημα της αυτοαποτελεσματικότητας. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα και να εκτοπίσει τα αρνητικά.