Debate: Τα 5 «κλειδιά» για υγιή διάλογο με τα παιδιά

Το debate δεν αφορά μονάχα τους ενήλικες και μάλλον θα πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία αφού μέσω αυτού μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η ακρόαση και ο σεβασμός για τις απόψεις των άλλων.
28 Μαρτίου 2023 | 08:00

Όταν σκεφτόμαστε ένα debate, φανταζόμαστε μια τυπική κατάσταση μεταξύ ενήλικων ατόμων που προβάλλουν διαφορετικές και κατά κανόνα αντίθετες ιδέες ή θέσεις. Ωστόσο, αν προχωρήσουμε τη σκέψη μας λίγο πιο πέρα, καταλαβαίνουμε πως αυτή η διαδικασία στον κόσμο των παιδιών, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη.

Το να μαθαίνεις να συζητάς με υγιή τρόπο από μικρή ηλικία έχει τεράστια αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Επομένως, δεν είναι κάτι που πρέπει να αφεθεί για αργότερα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενθαρρύνεται όσο είμαστε ακόμα παιδιά. Φυσικά, όταν αναφερόμαστε στη διδασκαλία του debate στα παιδιά, δε σημαίνει ότι ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες με αυτούς που αφορούν τους ενήλικες. Πρέπει να γίνονται προσαρμογές με σεβασμό στην ηλικία και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς να το κάνετε να σας ακούει

 

 

5 «κλειδιά» για να μάθουμε στα παιδιά να συζητούν

Ένας διάλογος με τα παιδιά δεν πρέπει να προσεγγίζεται με όρους νικητών ή ηττημένων, αλλά με όρους ανταλλαγής σεβασμού και γνώσεων. Χρειάζεται:

#1 Εξάσκηση

Κανείς δε γεννιέται με τη σοφία να διεξάγει μια συζήτηση με επιτυχία. Εξάλλου, ένας από τους  παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν ένα debate είναι και το άγχος πως μιλάμε μπροστά σε άλλους. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέξετε ένα θέμα και να αναζητήσετε την κατάλληλη ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να είναι κατά τη διάρκεια ενός σνακ ή κατά την κοινή χρήση ενός παιχνιδιού.

Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως: «Τι πιστεύεις για αυτό το θέμα»; «Γιατί πιστεύεις ότι είναι έτσι τα πράγματα»; ή «Γιατί πιστεύεις ότι τα πράγματα πρέπει να ήταν διαφορετικά»; Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εξασκούνται τα παιδιά στο διάλογο, αλλά ενθαρρύνονται επίσης να σκεφτούν.

Η συναισθηματική διαχείριση είναι επίσης κάτι βασικό. Μερικές φορές τα συναισθήματα μπορούν να κατακλύσουν το παιδί και να το οδηγήσουν να ενεργήσει με απροσδόκητους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να «κλειστεί», να θυμώσει, να αισθανθεί άβολα ή αντίθετα καλά.

#2 Διδασκαλία των δεξιοτήτων ακρόασης και αναμονής

Ας μην ξεχνάμε ότι, ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά είναι περισσότερο ή λιγότερο εγωκεντρικά στη σκέψη τους. Επομένως, είναι σημαντικό να τους διδάξουμε τη σημασία του να ακούν, να περιμένουν τη σειρά τους να μιλήσουν και να μην διακόπτουν τους άλλους. Για να γίνει αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένες στρατηγικές, όπως το να σας δώσουν πίσω ένα αντικείμενο για να υποδείξουν ότι είναι η σειρά τους και θέλουν να μιλήσουν.

#3 Προετοιμασία και ενημέρωση

Η επιλογή του θέματος και η αναζήτηση πληροφοριών θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Για να μπορέσετε ως οικογένεια να συζητήσετε ένα θέμα, πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτό εκ των προτέρων. Μπορεί να έχουμε ήδη άποψη για κάτι συγκεκριμένο, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να την εξηγούμε, να την εκφράζουμε και να την υποστηρίζουμε ώστε το ίδιο σταδιακά να καταφέρει να κάνει και το παιδί.

#4 Σεβασμός

Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι μια συζήτηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια περίσταση στην οποία παρουσιάζονται απόψεις και επιχειρήματα σχετικά με μια θέση ή έναν τρόπο σκέψης. Επομένως, είναι απαραίτητο να τα εκπαιδεύσουμε να σέβονται τους άλλους ανθρώπους και τις απόψεις τους. Αντιστοίχως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν επιτρέπεται κανείς να προσβάλλει, να φωνάζει, να επιτίθεται ή να κοροϊδεύει τον συνομιλητή του.

#5 Γίνετε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά από αυτά που τους λέμε αλλά κυρίως από αυτά που μας βλέπουν να κάνουμε. Όταν λοιπόν συζητάμε ως ενήλικες ή λογομαχούμε, είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, τη συμπεριφορά μας, ακόμη και τον τόνο της φωνής μας. Μόνο μέσα από το καλό μας παράδειγμα, μπορούν και εκείνα να εξελιχθούν σε άτομα με κρίση και έτοιμα να υποστηρίξουν με υγιή τρόπο τις απόψεις τους.

Πρόσφατα Άρθρα
Fit γονείς: Δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο στο περπάτημα, αξίζει! 25 Νοεμβρίου 2024, 08:00
«Παγωμένα» χείλη: Η τάση που θα κυριαρχήσει στις γιορτές 25 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Χωρίστρα στο πλάι: Ταιριάζει στο πρόσωπό σας; 25 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Καφέ ρουζ: Φέρτε το φθινόπωρο στα ζυγωματικά σας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το κατοικίδιο που προσθέτει χρόνια στη ζωή μας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Φιόγκοι: Το hot nail trend που θα βλέπουμε παντού 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι είναι το «eggshell parenting»; 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ashley Graham: Πώς βλέπει τη φυσική της κατάσταση μετά τα παιδιά 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
DIY hacks: 5 πανεύκολες συνταγές ομορφιάς 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Hazelnut hair: Η νέα τάση που θα σας χαρίσει φυσικό αποτέλεσμα 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αξεσουάρ μαλλιών: Αυτά είναι τα 4 πιο hot trends αυτήν τη στιγμή 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σχέση: Τα 2 πιο σημαντικά εργαλεία για να την βελτιώσετε 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Cabernet nails: Το νέο trend για τα πιο chic νύχια 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Moonlights: Η νέα τάση που συνδυάζει balayage με ανταύγειες 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λιπαρό δέρμα: Οι 8 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version