Από την εγκυμοσύνη μέχρι σήμερα, δέχεστε συνέχεια πληροφορίες για το τι να περιμένετε, πώς να γίνετε καλύτεροι γονείς, ακόμη και πώς θα μπορούσατε να καταστρέψετε ακούσια τη ζωή του παιδιού σας.
Όλα αυτά αναμφίβολα παράγουν άγχος. Μπορεί να σκέφτεστε: «Ξέρω τι κάνω;», «είμαι καλός γονιός» και «τι θα γίνει αν τα κάνω θάλασσα;». Η γονεϊκότητα είναι ταυτόχρονα συναρπαστική και τρομακτική.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν πειράζει αν δεν είστε τέλειοι…
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Ποια είναι η δική σας γλώσσα αγάπης;
Αυτό που έχει σημασία είναι τουλάχιστον να είστε «αρκετά καλοί»!
Τι σημαίνει «αρκετά καλοί» γονείς;
Οι περισσότεροι γονείς έχουν ήδη την ικανότητα να προωθήσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους. Στην πραγματικότητα, η κύρια δουλειά του γονέα είναι η διαχείριση της σχέσης γονέα-παιδιού με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό επιτυγχάνεται χτίζοντας τα θεμέλια σε τρεις σημαντικές έννοιες: στόχοι, υγεία και δομή.
Στόχοι
Οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι για το τι κάνουν οι γονείς στο ρόλο τους. Αυτό διαφέρει από τους στόχους που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους ή για το μέλλον των παιδιών τους – οι οποίοι μπορούν συχνά να εμποδίσουν την καλή σχέση γονέα-παιδιού.
Αντίθετα, οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από τον καθορισμό σαφών, ρητών στόχων για τη γονική μέριμνα, όπως το πώς θέλουν να είναι η σχέση τους με το παιδί τους και πώς θέλουν να συμπεριφέρονται ιδανικά οι ίδιοι. Αν παρατηρήσετε ότι συχνά τσακώνεστε με το παιδί σας, ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε από εδώ για να καθορίσετε τι θέλετε από τη σχέση γονέα-παιδιού.
Υγεία
Βασιζόμενοι στην επιστήμη των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα συναισθήματα είναι λειτουργικά, οι γονείς είναι σημαντικό να αναπτύξουν στρατηγικές για την ενίσχυση της συναισθηματικής τους υγείας και ευημερίας.
Ως γονείς, μπορεί να απογοητευόμαστε γρήγορα όταν τα παιδιά μας κάνουν κάτι επικίνδυνο. Κάντε μια παύση και να διερευνήσετε τι μπορεί να κρύβει αυτή η απογοήτευση. Είστε πραγματικά θυμωμένοι ή μήπως ο θυμός αυτός κρύβει φόβο;
Η παύση για να ερευνήσουμε βαθύτερα τα συναισθήματά μας μπορεί να μας δώσει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες που μπορούμε στη συνέχεια να μοιραστούμε με τα παιδιά μας. Επιπλέον, εισάγουμε επίσης την έννοια και την πρακτική της ενσυνειδητότητας.
Αν είμαστε πιο στοχαστικοί σχετικά με το πώς αντιδρούμε (έχοντας παράλληλα κατά νου τον γονεϊκό μας στόχο), μπορούμε να δράσουμε για να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση αντί να αντιδρούμε αναποτελεσματικά τη δεδομένη στιγμή.
Δομή
Ορίζουμε τη δομή ως τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς οργανώνουν το σπίτι και την οικογένειά τους. Η δομή περιλαμβάνει πράγματα όπως κανόνες, ρουτίνες και ρόλους. Καθένα από αυτά προάγει ευεργετικές πρακτικές γονικής μέριμνας και συμβάλλει στην αποτροπή του εκτροχιασμού σε περιόδους άγχους.
Για παράδειγμα, οι κανόνες βοηθούν να καθοριστεί τι είναι σημαντικό για μια οικογένεια. Η ύπαρξη σαφών κανόνων θα επικοινωνήσει τον τρόπο με τον οποίο τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή να συμβάλλουν σε μια οικογένεια.
Οι οικογένειες που δεν έχουν ρουτίνες ή μικρούς τρόπους για να δημιουργήσουν δομή (τι να περιμένουν το πρωί ή μετά το σχολείο, για παράδειγμα) μπορεί να καταλήξουν σε μια πιο χαοτική ζωή και να αυξήσουν τον αριθμό των πληγωμένων συναισθημάτων ή των διαφωνιών που προκύπτουν.
Οι ρόλοι εντός της οικογένειας συμβάλλουν στη δημιουργία σαφών ορίων μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους. Οι ευθύνες μπορεί να μετατοπίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η γνώση ότι οι γονείς επωμίζονται το άγχος της λήψης αποφάσεων για την οικογένεια θα βοηθήσει να μειωθεί η σύγχυση σχετικά με το τι άγχος αναλαμβάνουν τα παιδιά.