Παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να γίνουν ψυχικά υγιή και δυνατά

Αν θέλετε τα παιδιά να πετύχουν στη ζωή, δώστε τους τα εφόδια για μια καλή ψυχική υγεία.
29 Μαρτίου 2023 | 08:00

Τα ψυχικά δυνατά παιδιά είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις. Eίναι πιο πιθανό, μάλιστα, να έχουν αναπτύξει την ανθεκτικότητα για να ανακάμψουν από την αποτυχία, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Η οικοδόμηση της ψυχικής δύναμης των παιδιών σας ξεκινά με το να δίνετε προσοχή στο πώς σκέφτονται, αισθάνονται και ενεργούν. Στη συνέχεια, αφιερώστε χρόνο και υπομονή για να απαλλαγείτε από τις κακές συνήθειες και να ενισχύσετε τις καλές μέχρι να αρχίσουν να γίνονται με φυσικό τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε δίπλα τους όταν δυσκολεύονται ή αποτυγχάνουν, ώστε να τους βοηθήσετε να αξιολογήσουν τι πήγε στραβά και να τους ενθαρρύνετε καθώς προσπαθούν να επανέλθουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Προσαρμόζοντας την επιτυχία ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους

Όταν τα κάνουν θάλασσα, χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν: «Πώς μπορώ να μάθω από αυτό το λάθος;» ή «πώς μπορώ να τα πάω καλύτερα;», αντί να σκέφτονται, «λοιπόν προφανώς, αυτό δεν είναι για μένα» και να τα παρατάνε.

Το να γνωρίζετε τι δεν κάνουν τα πνευματικά δυνατά παιδιά μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους τύπους ανθυγιεινών συμπεριφορών που μπορεί να στέκονται εμπόδιο στο παιδί σας. Ακολουθούν επτά από αυτές:

1. Τα ψυχικά δυνατά παιδιά δεν αποφεύγουν τις προκλήσεις

Τα παιδιά συχνά φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα, όπως να παίξουν ένα νέο άθλημα ή όργανο, επειδή πιστεύουν ότι δεν θα είναι καλά σε αυτό. Ή, μπορεί να δοκιμάσουν κάτι μία φορά και να το εγκαταλείψουν αμέσως αν δεν πάει καλά από την αρχή.

Αλλά το να δοκιμάσετε δύσκολα πράγματα μπορεί να ανοίξει στα παιδιά σας νέες δεξιότητες και να προσφέρει σημαντικά μαθήματα για την αντιμετώπιση της αποτυχίας. Διδάξτε στα παιδιά σας να μην κρύβονται από αυτήν.

Βοηθήστε τα να ονομάσουν τα συναισθήματά τους, όπως το να αναγνωρίζουν πόσο απογοητευτικό είναι να παλεύουν με κάτι καινούργιο. Καθυσηχάστε τις ανησυχίες τους και επαινέστε την προσπάθεια αντί για το αποτέλεσμα. 

2. Δεν κρύβουν τα λάθη τους

Ο φόβος της παραδοχής ενός λάθους μπορεί να ωθήσει τα παιδιά να ξοδέψουν περιττή ενέργεια προσπαθώντας να το καλύψουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πειράζει να κάνουν λάθη και ότι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερη ενέργεια στο να μάθουν από αυτά αντί να τα κρύβουν.

Αν θέλετε τα παιδιά σας να μαθαίνουν από τα λάθη τους, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να αναπτυχθούν ως άτομα, αντί να εστιάζουν μόνο στην τιμωρία, θα πρέπει να είστε πιο ανοιχτοί στο να τα συζητάτε. Επαινέστε τα για την ειλικρίνειά τους.

3. Δεν είναι αφήνουν την αποτυχία να τα καθορίσει

Αν το παιδί σας έχει μια αποτυχία, επιτρέποντάς του να εκφράσει τα συναισθήματα λύπης του μπορεί να το βοηθήσει να αποδεχτεί την απογοήτευσή του και να προχωρήσει παρακάτω. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να του φτιάξετε αμέσως το κέφι, δεν θέλετε επίσης να απορρίψετε τα συναισθήματά του.

4. Δεν συμπεριφέρονται σαν να μην νοιάζονται

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να το παίζεις σκληρός και του να είσαι ψυχικά δυνατός.

Οι γονείς μερικές φορές μπερδεύουν τη συναισθηματική δυσφορία με την έλλειψη ψυχικής ανθεκτικότητας, συμβουλεύοντας τα παιδιά τους να μην αφήνουν τα πράγματα να τα ενοχλούν τόσο πολύ. Αλλά αυτό απλώς θάβει ακόμα περισσότερο τα θέματά τους, αντί να τα βοηθήσει να επεξεργαστούν αυτό που τα ενοχλεί με υγιή τρόπο.

5. Δεν υποτιμούν τους άλλους ανθρώπους για να νιώσουν καλύτερα

Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αν ακούτε τα παιδιά σας να υποτιμούν τους άλλους ανθρώπους, καθίστε μαζί τους και προσπαθήστε να φτάσετε στη ρίζα αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Στη συνέχεια, βοηθήστε τους να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν να είχαν χειριστεί την κατάσταση διαφορετικά.

6. Δεν υποκύπτουν εύκολα στην πίεση των συνομηλίκων

Η πίεση των συνομηλίκων είναι διαβόητη για κάποιο λόγο: είναι δύσκολο να ακούσεις την εσωτερική φωνή που σου λέει: «Αυτό είναι κακή ιδέα». Το μεγάλο μέρος της ψυχικής δύναμης είναι να γνωρίζεις: «Είμαι υπεύθυνος για το πώς σκέφτομαι, αισθάνομαι και συμπεριφέρομαι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μου».

7. Δεν θεωρούν δεδομένα τα καλά πράγματα στη ζωή τους

Το να μάθεις να νιώθεις και να εκφράζεις ευγνωμοσύνη για τα καλά πράγματα στη ζωή σου είναι σημαντικό για την οικοδόμηση ψυχικής δύναμης. Μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει το στρες. Τα παιδιά που δεν νιώθουν ευγνωμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να κερδίσουν αυτό που θέλουν. 

Πρόσφατα Άρθρα
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version