Αδέλφια: Γιατί ενώ μεγαλώνουν μαζί έχουν διαφορετικές εμπειρίες;

Το γεγονός ότι τα αδέλφια μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι δεν σημαίνει ότι έχουν τις ίδιες εμπειρίες ή εντυπώσεις από τους γονείς τους.
8 Απριλίου 2023 | 08:06

Το να ακούτε αδέλφια σας να περιγράφουν την παιδική τους ηλικία μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο συνταρακτικό. Ίσως μάλιστα να έχετε την αίσθηση ότι δεν μεγαλώσατε στον ίδιο πλανήτη, πόσο μάλλον στο ίδιο σπίτι.

Παρά τις κοινές πρώιμες εμπειρίες, δεν είναι ασυνήθιστο για τα αδέλφια να έχουν βιώσει την παιδική τους ηλικία με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Ανατροφή: Τι είναι η μέθοδος Pikler;

Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι φυσιολογικό – και μάλιστα για καλό λόγο. 

Τα αδέλφια συνήθως γεννιούνται σε διαφορετικές συνθήκες

Οι οικογενειακές συνθήκες στις οποίες γεννιέται ένα παιδί συχνά διαφέρουν από τις συνθήκες στις οποίες γεννιέται το μικρότερο αδελφάκι του.

Σημαντικές αλλαγές στην οικογένεια όπως η οικονομική κατάσταση μπορεί να επηρεάσουν τις διαφορές στις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη σχολική εκπαίδευση, τις διακοπές και άλλες υλικές πτυχές της παιδικής ηλικίας μεταξύ των αδελφών.

Οι συναισθηματικές αλλαγές στους γονείς μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, τα αδέλφια συχνά γεννιούνται σε διαφορετικές φάσεις στη ζωή των γονιών τους, οπότε μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Οι γονείς μπορεί να παρουσιάζονται διαφορετικά για κάθε ένα από τα παιδιά τους, ανάλογα με το πού βρίσκονται στη δική τους ζωή, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους επιπέδων ψυχικής υγείας και άγχους, της σημαντικής τους σχέσης, του δικτύου υποστήριξης και των εργασιακών τους υποχρεώσεων.

Η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή που έχει ένα παιδί για τους γονείς του

Τα αδέλφια που γεννιούνται με διαφορά ετών γεννιούνται κυριολεκτικά από γονείς που οι ίδιοι απέχουν χρόνια από αυτό που ήταν κατά την προηγούμενη ή την μεταγενέστερη εγκυμοσύνη. Καθώς οι γονείς αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία στην ανατροφή των παιδιών, αναπόφευκτα εξελίσσονται στον τρόπο φροντίδας τους.

Ορισμένοι γονείς είναι πιο αβέβαιοι και επιφυλακτικοί με το πρώτο τους παιδί και πιο σίγουροι για τον εαυτό τους με τα επόμενα αδέρφια. Οι γονείς μπορεί να αναγνωρίσουν ότι ορισμένες προσεγγίσεις που ακολούθησαν με το πρώτο τους παιδί δεν ήταν ιδανικές και να προσαρμοστούν ανάλογα.

Η σειρά γέννησης μπορεί επίσης να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τους γονείς του

Ένα μεγαλύτερο αδελφάκι μπορεί να έχει βιώσει ή δει περισσότερα από το μικρότερο αδελφάκι, όπως ένα διαζύγιο, οπότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον εαυτό τους στην οικογενειακή δυναμική.

Οι διαφορετικές προσωπικότητες των παιδιών παίζουν ρόλο

Όλα τα αδέλφια είναι μοναδικά άτομα συμπεριλαμβανομένων των διδύμων. Έχοντας τα δικά τους στυλ προσωπικότητας, γνωρίσματα και χαρακτηριστικά μπορεί να προκαλέσουν στα αδέλφια να ερμηνεύουν ή να βιώνουν διαφορετικά τις ίδιες καταστάσεις ή τη γονική μέριμνα. 

Με τη σειρά τους, αυτές οι διαφορές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ανατρέφονται, συνδέονται με τους γονείς τους και βιώνουν την οικογένειά τους.

Μερικές φορές, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός παιδιού μπορούν να αναδείξουν διαφορετικές πλευρές των γονέων τους. Ενώ ορισμένα παιδιά είναι πιο εξωστρεφή, άλλα μπορεί να είναι πιο συγκρατημένα και λιγότερο ανοιχτά για το τι θέλουν.

Όταν εξετάζουμε τις διαφορές στην προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των γονέων και των παιδιών, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι τα αδέλφια θα έχουν τη δική τους μοναδική εμπειρία.

Τα αδέλφια είναι διαφορετικά άτομα που θα ανταποκριθούν επίσης διαφορετικά στους γονείς τους.

Δεν υπάρχουν δύο άτομα που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο για μια κατάσταση. Έτσι, τα αδέλφια μπορεί να έχουν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις σε παρόμοιες εμπειρίες. Αυτό ισχύει για το πώς αισθάνονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και ως ενήλικες κοιτάζοντας πίσω.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό

Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο τα αδέλφια να έχουν διαφορετικές εμπειρίες με τους γονείς τους. Αυτό από μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της μοναδικής προσωπικότητας, των εμπειριών και της προοπτικής κάθε παιδιού.

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται ακριβώς το ίδιο ανά πάσα στιγμή για να έχουν δίκαιη μεταχείριση. Επειδή κάθε άτομο είναι μοναδικό, έχει μοναδικές ανάγκες και εμπειρίες. Αν αυτές οι ανάγκες ικανοποιούνται με αγάπη και υποστήριξη, οι μικρές διαφορές στη μεταχείριση δεν χρειάζεται να αποτελούν αιτία ανησυχίας για τους γονείς ή τα αδέλφια.

Πρόσφατα Άρθρα
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version