Αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά, αρχίστε να δείχνετε αισιοδοξία σε τακτική βάση. Οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές μας ως γονείς μεταδίδονται στα παιδιά μας. Αν η απαισιοδοξία χτίζεται πάντα και γίνεται προσωπική, μόνιμη ή διάχυτη, τους στερεί την ελπίδα.
Το πρόβλημα; Το 78% των Αμερικανών δεν είναι πεπεισμένοι ότι η ζωή για τη γενιά των παιδιών τους θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν για τους ίδιους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και την εφημερίδα The Wall Street Journal.
Αλλά αυτή η απαισιοδοξία θα μπορούσε να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, η στάση μας είναι μεταδοτική.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς θα συνεργαστείτε αποτελεσματικά
Μια αισιόδοξη προοπτική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, ενώ η διάχυτη αρνητικότητα μπορεί να τα κάνει να χάσουν το ενδιαφέρον και την ελπίδα τους, όπως δείχνουν οι έρευνες – δημιουργώντας ένα τεράστιο εμπόδιο μεταξύ αυτών και μιας ευτυχισμένης, επιτυχημένης ζωής.
Τα παιδιά χρειάζονται αισιοδοξία για να ευδοκιμήσουν
Η αισιοδοξία ενεργοποιεί έναν απλό διακόπτη στο μυαλό των παιδιών. Αρχίζουν να βλέπουν τις προκλήσεις ως εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και όχι ως δικαιολογίες για να γυρίσουν πίσω.
Η απαισιοδοξία μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί στον σημερινό κόσμο, όπου οι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά με άσχημα νέα. Αλλά όταν οι γονείς ανησυχούν συνεχώς για αυτά, τα παιδιά τους τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερο άγχος και στρες.
Αυτό κάνει την επίδειξη της αισιοδοξίας σας ακόμα πιο σημαντική, ειδικά για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής χωρίς να χάσουν την ελπίδα να επιτύχουν.
Οι γονείς πρέπει πρώτα να προσαρμόσουν τη δική τους οπτική
Ακόμα και αν προσπαθείτε να μην εκφράζετε τις ανησυχίες σας στα παιδιά σας, το άγχος σας μπορεί να μεταδοθεί σε αυτά. Δεν είναι μόνο το κρυφάκουσμα όσων λέμε. Τα μεγαλύτερα παιδιά ειδικά μπορούν να αντιληφθούν σωματικές ενδείξεις ότι είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε εξετάζοντας τις δικές σας συνήθειες. Δοκιμάστε να επαναλαμβάνετε θετικές επιβεβαιώσεις τις ημέρες που το άγχος του κόσμου σας καταβάλλει, μια τακτική που οι ψυχολόγοι λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Να θυμάστε ότι η αισιοδοξία μπορεί να μαθευτεί και να διδαχθεί – κάτι που είναι καλά νέα τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Δείξτε στο παιδί τη στρατηγική που ακολουθείτε για να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι θα έχουν ένα τρόπο να «αντιμιλούν» στη δική τους ανησυχία.
Η προαγωγή της αισιοδοξίας δεν σημαίνει ότι ζούμε σε άρνηση
Η εξάσκηση της αισιοδοξίας δεν σημαίνει ότι είστε μη ρεαλιστές ή τυφλοί απέναντι στα πολλά πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο κόσμος είναι απρόβλεπτος.
Να είστε ανοιχτοί με τα παιδιά σας για τα θλιβερά ή τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Οι πιθανότητες είναι ότι θα μάθουν αυτά τα πράγματα ούτως ή άλλως – είτε από την τηλεόραση, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από τους φίλους τους.
Διαμορφώστε αυτές τις συζητήσεις με τρόπους που αναγνωρίζουν την αναταραχή. Προσοχή. Δεν πρέπει όμως να ακούγονται απελπιστικές. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε ενεργά την αισιοδοξία στις προοπτικές των παιδιών σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα συζητάτε στο τραπέζι για τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή.