Κυριακή του Πάσχα: Αρνί και κοκορέτσι στη σούβλα

Το σούβλισμα του αρνιού είναι οικογενειακή υπόθεση. Δείτε πώς θα πετύχετε το τέλειο ψήσιμο σύμφωνα με έναν σεφ και καθηγητή μαγειρικής τέχνης.
16 Απριλίου 2023 | 08:01

Η Κυριακή του Πάσχα για τους περισσότερους σημαίνει ένα οικογενειακό τραπέζι γύρω από την σούβλα με πρωταγωνιστές το αρνί και το κοκορέτσι. Αναμφίβολα είναι η χαρά του ψήστη. Αν, ωστόσο, δεν γνωρίζετε τις τεχνικές του σουβλίσματος, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Αρνί στη σούβλα

Το ψήσιμο του αρνιού εξαρτάται από το βάρος του. Για παράδειγμα ένα αρνί 10-12 κιλά χρειάζεται περίπου 4-5 ώρες για να ψηθεί.

Διαβάστε επίσης: Απολαμβάνουμε τις μέρες του Πάσχα και μένουμε fit

Όσο μεγαλύτερο είναι το αρνί ή πιο χοντρό το κρέας, τόσο πρέπει και να μεγαλώνει η απόσταση που πρέπει να έχει από τη φωτιά.

Βεβαιωνόμαστε ότι η φωτιά έχει «καθίσει» πριν τοποθετήσουμε τη σούβλα με το αρνί.

Στην αρχή χρειάζεται προσοχή και συχνό γύρισμα.

Τα κάρβουνα και η φωτιά πρέπει να είναι μοιρασμένα ομοιόμορφα για να ψηθεί καλά.

Τοποθετούμε κάρβουνα περισσότερο στα μπούτια και τα χέρια που ψήνονται πιο δύσκολα, όχι την κοιλιά.

Αποφύγετε να κόβετε και να τρυπάτε το κρέα όσο ψήνετε για να μη χάνει το ζουμί του.

Μια ώρα πριν ψηθεί κατεβάζουμε το αρνί πιο χαμηλά στη φωτιά για να ξεροψηθεί και η πέτσα.

Όσο χαμηλώνει η φωτιά, χαμηλώνετε και το αρνί και το ρυθμό γυρίσματος.

Όταν εμφανίζεται το κόκαλο στις κλειδώσεις (σχισμές στα μπούτια και την πλάτη) το αρνί σούβλας είναι έτοιμο.

Για να είστε απόλυτα σίγουροι ότι το κρέας σας έχει ψηθεί σωστά, ελέγξτε να ξεκολλάει από το κόκαλο εύκολα.

Κοκορέτσι

Προετοιμάζουμε το κοκορέτσι μια μέρα νωρίτερα και το φυλάμε κάθετα με τη σούβλα για να στραγγίζει.

Για μισή ώρα βάζουμε το κοκορέτσι δίπλα στη φωτιά για να μπορέσει να ζεσταθεί καλά εσωτερικά χωρίς να καεί εξωτερικά.

Τοποθετήστε το κοκορέτσι ψηλά από τη φωτιά για να μην στεγνώσει.

Γυρίστε το γρήγορα και συνεχόμενα για να κρατηθεί ζουμερό και ταυτόχρονα τραγανό. Καθώς γυρίζει, εγκλωβίζει το λίπος χωρίς να το αφήνει να χάνεται στάζοντας.

Κατεβάστε το πιο χαμηλά στη φωτιά όταν δείτε ότι αρχίζει να ζεσταίνεται και να στάζει λίπος.

Μόλις αρχίσει να ροδίζει, να αφρίζει και εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες το κοκορέτσι είναι έτοιμο.

Εάν έχει μείνει φωτιά μετά από ψήσιμο στα κάρβουνα, μην την αφήσετε να πάει χαμένη. Ψήνετε διάφορα λαχανικά όπως πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτες, κρεμμύδια. Συνοδεύουν πολύ καλά ό,τι κι αν έχετε ψήσει.

Καλό Πάσχα!

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version