Οι πρώτες μέρες του μωρού στο σπίτι. Και τώρα τι κάνουμε;

Ένας σύντομος οδηγός για την περιποίηση και την υγιεινή του μωρού επιστρέφοντας μαζί του στο σπίτι.
18 Απριλίου 2023 | 07:27

Για να μην έχετε άγχος σε σχέση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του μωρού σας τώρα που επιστρέψατε στο σπίτι, εμπιστευτείτε τις οδηγίες των ειδικών, τα «σήματα» που σας στέλνει το μωράκι σας και φυσικά το ένστικτό σας που μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά.

 

Ως προς την αλλαγή πάνας

 

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Πώς βοηθά το να το ξαπλώνουμε μπρούμυτα

 

 

 

Συγκεντρώστε ό,τι χρειάζεστε και τοποθετήστε τα στο σημείο όπου θα αλλάξετε το μωρό. Έτσι, δε θα χρειαστεί να το αφήσετε μόνο του για να αναζητήσετε κάτι απαραίτητο.

Πλύνετε τα χέρια σας και ξαπλώστε το μωρό σε μια καθαρή πετσέτα. Αφαιρέστε τη βρώμικη πάνα, διπλώστε τη και αφήστε τη στην άκρη.

Σκουπίστε απαλά με μωρομάντιλα (δερματολογικά ελεγμένα ειδικά για μωρά) όλη την περιοχή για να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες. Στη συνέχεια, πλύνετε το μωρό τοπικά με χλιαρό νερό και με ουδέτερο σαπούνι ειδικά μελετημένο για μωρά.

Αφού το στεγνώσετε καλά, απλώστε αποφρακτική κρέμα συγκάματος και τοποθετήστε την καθαρή πάνα κάτω από το μωρό. Προσέξτε το μπροστινό μέρος της να διπλωθεί ελαφρά, ώστε να μην καλυφθεί ο αφαλός του. Τέλος, κλείστε την πάνα με τα πλαϊνά αυτοκόλλητα.

Καλό είναι να αφήνετε το μωρό σας κατά διαστήματα χωρίς την πάνα του, αρκεί η θερμοκρασία του δωματίου να είναι κατάλληλη, ώστε να αερίζεται το δερματάκι του και να στεγνώνει καλύτερα.

Επιπλέον, οι παιδίατροι συνιστούν να βάζετε μια πολύ μικρή ποσότητα κρέμας κάθε φορά που του αλλάζετε πάνα με βάση τον ψευδάργυρο ως προστατευτικό εναντίον του συγκάματος που μπορεί να δημιουργηθεί από την πάνα. Αν το μωρό σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτή την περιοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντιμυκητιασική ή αντιφλεγμονώδη κρέμα, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

 

 

Ως προς το μπάνιο και τους ερεθισμούς

 

 

Κρατήστε το μωρό σας με την παλάμη σας από την κοιλίτσα του (μπρούμυτα, εστιάζοντας στο κέντρο βάρους του) ή όπως σας βολεύει καλύτερα και ελέγξτε αν το νερό είναι χλιαρό. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικό ανατομικό σπόγγο που να χωράει στην μπανιέρα του. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδικού τύπου μπανιέρα σε σχήμα μεγάλου κουβά μέσα στην οποία το μωρό μπορεί να «καθίσει» όρθιο χωρίς να γλιστρήσει.

Για να προστατεύσετε το δέρμα του, πρέπει να χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα, ουδέτερα (pH 7) ή με οξύτητα ίση με αυτή του δέρματος (pH 5,5).

Παρά τη σχολαστική περιποίηση και καθαριότητα του μωρού, η εμφάνιση κάποιου ερεθισμού στη συνεχώς κλεισμένη και συνήθως υγρή περιοχή που καλύπτουν οι πάνες είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Έτσι, λοιπόν, στην περίπτωση που διαπιστώσετε στην περιοχή έντονη κοκκινίλα, μικρές φουσκάλες ή εξάνθημα που δεν υποχωρεί ή ενοχλεί το μωρό, μην πανικοβληθείτε. Ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, για να σας προτείνει εκείνος την κατάλληλη θεραπεία.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version