Digital detox για τα παιδιά: Πώς θα τα καταφέρουμε;

Είναι φυσικό ως γονείς να ανησυχούμε για το χρόνο που τα παιδιά μας ξοδεύουν μπροστά στις οθόνες καθημερινά. Πώς μπορούμε να τον περιορίσουμε;
26 Απριλίου 2023 | 08:00

Είναι δύσκολο πια να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς κινητά, τάμπλετ, λάπτοπ κτλ. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν πλέον μέσα στην τεχνολογία και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Κι ενώ η εξέλιξη έχει πολλά πλεονεκτήματα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας από παιδιά και εφήβους μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Πώς θα τα προστατεύσουμε;

 

 

Διαβάστε επίσης: Στην κουζίνα με τα παιδιά: Τα πολλαπλά οφέλη του να μαγειρεύουμε μαζί τους

 

 

 

 

Οι κίνδυνοι από τις οθόνες

Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε ότι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία σωματικών προβλημάτων υγείας, όπως η κακή στάση του σώματος, η καταπόνηση των ματιών, οι ημικρανίες και η παχυσαρκία. Το να κάθεται κανείς μπροστά σε μια οθόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου και αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό (το γνωστό εσωτερικό μας ρολόι), βλάπτοντας τη συνολική υγεία των ενηλίκων, πόσο μάλλον των παιδιών.

Επιπλέον, η υπερβολική χρήση των οθονών μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων, προκαλώντας περισσότερο άγχος, ανησυχία, ακόμα και θλίψη. Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, μοναξιά και απομόνωση.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντικό είναι να παγιώνονται καλές συνήθειες όσον αφορά το χρόνο που ξοδεύουν μπροστά στις οθόνες τα παιδιά. Αυτός ο χρόνος θα μπορούσε εν τω μεταξύ κάλλιστα να αξιοποιηθεί σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

 

 

 

 

Digital detox: Συμβουλές για αποτοξίνωση των παιδιών από τις οθόνες

 

 

 

Για ένα επιτυχημένο digital detox, δοκιμάστε να:

 

 

Θέσετε ξεκάθαρα όρια

Δώστε στο παιδί σας σαφείς οδηγίες σχετικά με το χρόνο χρήσης της οποιασδήποτε οθόνης. Εν συνεχεία, να είστε συνεπείς στους κανόνες που έχετε θέσει, εξηγώντας στο παιδί το «γιατί».

 

 

Ενθαρρύνετε άλλες δραστηριότητες- εναλλακτικές λύσεις

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το παιχνίδι έξω, τις χειροτεχνίες, τα επιτραπέζια παιχνίδια και ό,τι άλλο του αρέσει ή απολαμβάνετε να κάνετε μαζί.

 

 

 

«Περιορισμοί»

Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσβαση του παιδιού στην τεχνολογία και κρατήστε την μακριά από την κρεβατοκάμαρά του. Ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά gadget μόνο σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, όπως το σαλόνι και η  κουζίνα.

 

 

 

 

Γίνετε το σωστό πρότυπο

Δώστε το καλό παράδειγμα περιορίζοντας τον δικό σας χρόνο οθόνης και κάνοντας άλλα, πιο δημιουργικά, πράγματα.

Η αποτοξίνωση από gadgets μπορεί να ωφελήσει προφανώς ολόκληρη την οικογένεια, όχι μόνο το παιδί σας. Κάντε την οικογενειακή σας προσπάθεια και σίγουρα τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα και για το παιδί.

 

 

 

Υπομονή!

Να είστε όσο το δυνατόν πιο «μαλακοί» με το παιδί ενώ προσαρμόζεται σε μια νέα ρουτίνα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου καταλήξει να περνά λιγότερο χρόνο από ότι συνήθιζε προηγουμένως μπροστά στο τάμπλετ ή την τηλεόραση.

Ξεκινήστε μειώνοντας σταδιακά το χρόνο που αφιερώνει το παιδί σε οποιοδήποτε gadget και αποφύγετε τις πολύ απότομες αλλαγές.

 

 

 

 

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει περιόδους διαβάσματος για το σχολείο, χρόνο οθόνης και άλλες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να υιοθετήσει νέες συνήθειες και η μετάβαση σε αυτές να είναι πιο ομαλή.

 

 

 

Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά

Επιβραβεύστε το παιδί σας με θετική ενίσχυση όταν ακολουθεί τους κανόνες και συμμετέχει σε εναλλακτικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η λεκτική αναγνώριση, ένα αυτοκόλλητο ή μια έξοδος «έκπληξη».

 

 

Λάβετε υπόψη ότι:

Η αποτοξίνωση από τις διάφορες συσκευές δε συνεπάγεται την πλήρη αφαίρεση της τεχνολογίας από τη ζωή του παιδιού. Αφορά την επίτευξη της σωστής ισορροπίας που ενισχύει τις καλές συνήθειες ενώ παράλληλα ενθαρρύνει εναλλακτικές δραστηριότητες για σωματική και συναισθηματική ευεξία. Η υπομονή, η συνέπεια και η φαντασία είναι 3 σημαντικά «κλειδιά» που μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά στην όλη διαδικασία.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Μη είστε σαν τον Γκριντς: Έτσι θα απολαύσετε τις γιορτές με την οικογένεια 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
5 πανεύκολα γιορτινά χτενίσματα που πρέπει να κάνετε ASAP 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ: Για να είστε η βασίλισσα του πάρτι! 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Caramel nails: Η τάση που θα σας χαρίσει από τα πιο «γλυκά» μανικιούρ 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:27
Το 81% των εργαζόμενων μητέρων αντιμετωπίζουν burnout 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:26
Icicle Eyeshadow: Η τάση στο μακιγιάζ που πρέπει να υιοθετήσετε φέτος στις γιορτές 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:25
Παιδιά ή σύζυγος: Ποιος στρεσάρει πιο πολύ τις γυναίκες; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γαλλικό μανικιούρ: Οι πιο chic ιδέες για να το κάνετε πιο εορταστικό 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νέοι γονείς: Aποφύγετε αυτές τις παγίδες… 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Passport makeup: Πώς θα δείχνετε τέλειες στη φωτογραφία του διαβατηρίου 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Icy Chrome nails: Η νέα τάση στα νύχια που είναι σούπερ για τον χειμώνα 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Celebrities: Τα γιορτινά χτενίσματα που είναι σκέτη έμπνευση 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιορτινό μακιγιάζ: 8 hacks που πρέπει να γνωρίζετε 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τα 4 χαρακτηριστικά που δηλώνουν πως έχετε μια υγιή οικογένεια  18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Caramel balayage: Το haircolor που θα συζητήσουμε πολύ το 2025 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version