ΥΛΙΚΑ
4 πατάτες (μεγάλες και σκληρές – Κύπρου, Νευροκοπίου και Νάξου είναι οι καλύτερες για το τηγάνι)
3 κ.σ. ανθός αλατιού
Ρίγανη ξερή ή όποιο μπαχαρικό σας αρέσει
Λάδι για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τις πατάτες.Τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το peeler ή στην πιο λεπτή σκάλα του μαντολίνου ή στο πολυμίξερ (αν διαθέτει εργαλείο που κόβει τσιπς). Για να γίνουν λεπτές οι χειροποίητες φέτες δεν πιέζουμε πολύ την πατάτα στο peeler ή στο μαντολίνο.
Σε μια λεκάνη με νερό, βάζουμε τα τσιπς και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε.
Με το σουρωτήρι, τα βάζουμε κάτω από τη βρύση. Τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό μέχρις ότου το νερό να βγαίνει απολύτως διαυγές. Ετσι θα φύγει το άμυλο και δεν θα κολλήσουν.
Αφήνουμε να στραγγίσουν και στη συνέχεια στεγνώνουμε τα τσιπς πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή σε βαμβακερή πετσέτα. Πρέπει να είναι απολύτως στεγνά.
Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με ηλιέλαιο στη φωτιά και ανάβουμε το μάτι στην πιο δυνατή σκάλα. Οταν κάψει πολύ το λάδι (180οC), δοκιμάζουμε βάζοντας ένα πατατάκι. Θα πρέπει να δημιουργηθούν φουσκάλες, να τσιτσιρίζει το λάδι αν έχει τη σωστή θερμοκρασία.
Οταν είναι έτοιμο το λάδι, ρίχνουμε μια χούφτα πατάτες – όχι περισσότερες γιατί θα πέσει η θερμοκρασία και θα γίνουν μαλακές.
Ανακατεύουμε ως εξής: βυθίζουμε την τρυπητή κουτάλα στο μέσον της κατσαρόλας και γυρίζοντάς την δημιουργούμε δίνες στο λάδι (όπως κάνουμε με τους λουκουμάδες). Ετσι τα τσιπς δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Μόλις πάρουν χρώμα και αρχίζει να δημιουργείται κρούστα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι. Προσοχή, δεν τα αφήνουμε να μαυρίσουν γιατί πικρίζουν.
Αφήνουμε να περάσουν 1-2 λεπτά ανάμεσα σε δύο τηγανιές για να έρθει πάλι το λάδι στη σωστή θερμοκρασία.
Προτού κρυώσουν, είναι η καλύτερη ώρα να τα αλατίσουμε και να προσθέσουμε ό,τι μπαχαρικό ή μυρωδικό προτιμάμε.