Οι μικρές νιφάδες που συνοδεύονται από κνησμό στο τριχωτό του κεφαλιού είναι ένα συχνό φαινόμενο που ονομάζεται ξηροδερμία. Γιατί όμως εμφανίζεται; Πού οφείλεται; Και πώς μπορούμε να το εξαφανίσουμε; Ολες οι απαντήσεις παρακάτω.

 

Οι αιτίες για την ξηροδερμία του τριχωτού

-Η αλλαγή του καιρού

-Η λανθασμένη επιλογή σαμπουάν και καλλυντικών στάιλινγκ

-Η αφυδάτωση, λόγω ανεπάρκειας νερού στον οργανισμό (π.χ. δεν πίνουμε όσο νερό θα έπρεπε και δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά)

-Η γήρανση των μαλλιών και του τριχωτού

– Κάποια φαρμακευτική αγωγή

 

Ξηροδερμία ή πιτυρίδα;

Η ξηροδερμία οφείλεται στην ξηρότητα και την αφυδάτωση του τριχωτού και συνοδεύεται συχνά από κνησμό. Επίσης οι νιφάδες είναι συνήθως μικρές και λευκές. Αντίθετα, η πιτυρίδα συνήθως συνδέεται με λιπαρότητα και οι νιφάδες της είναι υπόλευκες ή κίτρινωπές.

 

 

Οι απλές λύσεις για να μειώσουμε την ξηροδερμία στο τριχωτό

 

#1 Ξεπλένουμε καλά το σαμπουάν ή το αλλάζουμε

Αραιώνουμε τη συχνότητα λουσίματος και βεβαιωνόμαστε ότι ξεπλένουμε καλά το σαμπουάν. Αν δε δούμε αποτέλεσμα, τότε ίσως έχουμε κάνει λάθος επιλογή η οποία πιθανόν να αφαιρεί υπερβολικά τα φυσικά έλαια του τριχωτού και δημιουργεί το πρόβλημα. Ετσι το αντικαθιστούμε με μία άλλη ήπια σύνθεση, τουλάχιστον για 2-3 εβδομάδες και παρατηρούμε αν το φαινόμενο εξαλείφθηκε.

 

 

#2 Κάνουμε μασάζ με έλαια

Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο που τονώνει το τριχωτό, διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και περιορίζει την εποχική τριχόπτωση και την ξηροδερμία. Επιπλέον αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να σφραγίσουμε υγρασία και θρεπτικά συστατικά στα λέπια της τρίχας και να γίνει λεία, λαμπερή και ελαστική. Τα καλύτερα έλαια γι’ αυτόν τον σκοπό είναι το δεντρολίβανο, το αργκάν, το ελαιόλαδο, το καστορέλαιο και το σησαμέλαιο. Τα χρησιμοποιούμε είτε μόνα τους είτε σε ποικίλους συνδυασμούς.

 

Η διαδικασία

Μία – δυο ώρες πριν λουστούμε, κάνουμε μασάζ στο τριχωτό, στους κροτάφους και τον αυχένα, ασκώντας ελαφριά πίεση με τις άκρες των δαχτύλων, για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε το έλαιο στα υπόλοιπα μαλλιά, δίνοντας έμφαση στις άκρες. Μετά από μία-δυο ώρες (ιδανικά το αφήνουμε όσο περισσότερο μπορούμε) λουζόμαστε κανονικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δυο με τρεις φορές την εβδομάδα.

 

 

#Προσέχουμε το πιστολάκι

Αφενός δεν τρίβουμε με δύναμη το τριχωτό με την πετσέτα. Αφετέρου φροντίζουμε ώστε το σεσουάρ να μην πλησιάζει πολύ τις ρίζες.

 

 

# Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας

Πίνουμε περισσότερο νερό και κάνουμε μερικές μετατροπές στη διατροφή μας. Προσθέτουμε καθημερινά στο πιάτο μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούνται από πολύτιμους και θρεπτικούς παράγοντες για την υγεία του τριχωτού και της τρίχας, όπως ψευδάργυρο και Ω3 λιπαρά οξέα.

 

 

#Κάνουμε scrub στο τριχωτό

Η μέθοδος προλαμβάνει την ξηροδερμία και ταυτόχρονα αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα αλλά και τα υπολείμματα των προϊόντων στάιλινγκ.