Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.
6 Μαΐου 2023 | 08:00

Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία σήμερα. Ακόμη πιο απειλούμενες είναι οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι εγκυμονούσες, όπου τα αποτελέσματά των επιπλοκών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μητέρας και μωρού.

Φυσικά φαινόμενα, όπως δασικές πυρκαγιές, ακραία κύματα καύσωνα, τυφώνες, πλημμύρες και ξηρασίες, προκύπτουν από αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα και επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα, του νερού και των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας αλλάζει για να προστατεύσει την ευημερία του μωρού της και αυτό αυξάνεται η ευαισθησία της σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την υγεία της. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει λοιμώξεις, υπερθερμία, αφυδάτωση, υπέρταση ή διαβήτη, μεταξύ άλλων ασθενειών.

 

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίζοντας 6 κοινά συμπτώματα

 

 

 

 

Αύξηση της θερμοκρασίας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η δράση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ευνοεί την αύξηση της ροής του αίματος και την αγγειοδιαστολή στο σώμα. Κατά συνέπεια, υπάρχει μια φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας που επηρεάζει τη θερμορύθμιση του σώματος της γυναίκας.

Τα κύματα καύσωνα και η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή εντείνουν αυτήν την αλλαγή. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος υπερθέρμανσης που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια.

Η υπερθερμία της μητέρας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμβρυϊκών αλλοιώσεων όπως ανατομικές δυσπλασίες, προβλήματα εμβρυϊκής ανάπτυξης και πρόωρο τοκετό.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, με τίτλο «Ο αντίκτυπος των υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών στον χρόνο τοκετού και τη διάρκεια της κύησης», διαπιστώθηκε ότι η υπερβολική ζέστη προκαλεί αύξηση των πρόωρων τοκετών από έξι ημέρες έως δύο εβδομάδες.

 

 

 

Αναπνευστικές διαταραχές

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει επίσης αρνητικά την ευημερία της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές στην καρδιοπνευμονική υγεία της μητέρας και η βλάβη του πλακούντα είναι συνέπεια των σωματιδίων από την καύση ορυκτών καυσίμων, των αυτοκινήτων και των δασικών πυρκαγιών. Αυτό αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολόγων και Μαιευτήρων FIGO, σε άρθρο της με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή, η υγεία των γυναικών και ο ρόλος των μαιευτηρίων και των γυναικολόγων».

Με τη σειρά της, η μείωση της παροχής οξυγόνου στο έμβρυο και η διέλευση αυτών των ρύπων μέσω του πλακούντα αυξάνει τη συχνότητα αποβολών, πρόωρων γεννήσεων, χαμηλού βάρους γέννησης και μωρά με αλλοιώσεις στη γνωστική ικανότητα.

 

 

 

Πώς επηρεάζεται η διατροφή

Τυφώνες, βροχές, πλημμύρες και ξηρασίες επηρεάζουν την παραγωγή και την ποιότητα των τροφίμων. Αυτό μεταφράζεται σε διατροφικά ελλείμματα για κάθε έγκυο και συμπτώματα όπως διάρροια και δευτερογενείς λοιμώξεις λόγω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων.

Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από στρες λόγω των έντονων ορμονικών αλλαγών. Αυτό το άγχος αυξάνεται κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, όπως κύματα καύσωνα και πλημμύρες. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν μετατραυματικό στρες, ακόμα και κατάθλιψη.

 

 

 

Μπορούν αυτές οι επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη να αποφευχθούν;

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις εγκυμονούσες. Ωστόσο, η ιατρική φροντίδα και ο προγεννητικός έλεγχος μπορούν να μετριάσουν τη σοβαρότητα αυτών των επιπτώσεων μέσω έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των πιθανών συνεπειών του σοβαρού αυτού προβλήματος.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version