Όταν ο διαβήτης εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε αποκαλείται ιατρικά «διαβήτης κύησης». Σύμφωνα με το περιοδικό Obstetrics and Gynecology, το 6 με 7% των κυήσεων ανά τον κόσμο παρουσιάζουν επιπλοκές εξαιτίας της εμφάνισής του. Από αυτές τις περιπτώσεις, το 88-90% είναι γυναίκες με διαβήτη κύησης και το 10-12% με διαβήτη προ κύησης.
Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν πως οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί και να ανταποκρίνεται στη δράση της ινσουλίνης. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η κύηση είναι μια κατάσταση διαβητογόνου στρες που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο έμβρυο.
Διαβάστε επίσης: Το δέρμα μας στην εγκυμοσύνη: 5 ενδιαφέρουσες αλλαγές
Παράγοντες προδιάθεσης
Μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει διαβήτη κύησης λόγω ποικίλων παραγόντων, όπως:
- Κληρονομικότητα
- Παχυσαρκία
- Συνδρόμο πολυκυστικών ωοθηκών
- Εμφάνιση διαβήτη σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
- Έλλειψη άσκησης
- Μη ισορροπημένη διατροφή
Ποιοι οι κίνδυνοι;
Εάν μια διαβητική έγκυος γυναίκα δεν εξασφαλίσει τον κατάλληλο έλεγχο, μπορεί να διατρέξει τον κίνδυνο αποβολής ή το μωρό να γεννηθεί με συγκεκριμένα συγγενή θέματα. Σε πιο προχωρημένα στάδια, το μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει υπερβολική σίτιση του εμβρύου, αναγκαστική καισαρική τομή, προεκλαμψία ή θνησιγένεια.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να διαγνωστεί ο διαβήτης εγκαίρως.
Κατάλληλη πρόληψη- φροντίδα
Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο να υποφέρει μια μέλλουσα μαμά από επιπλοκές του διαβήτη ή η κατάσταση να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας δώσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές για μια υγιή εγκυμοσύνη. Υπό την καθοδήγησή του θα καταφέρετε να:
- Ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.
- Παρακολουθείτε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και μόνες σας.
- Καθιερώσετε ένα ήπιο πρόγραμμα σωματικής άσκησης.
*Εν κατακλείδι
Εάν εμφανίσατε διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Με σωστό έλεγχο και με την καθοδήγηση του γιατρού σας, μέσω της σωστής διατροφής, της σωματικής άσκησης και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων ή ενέσεων ινσουλίνης, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για το μωράκι σας μα ούτε για εσάς.