Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν το χρόνο όπως εμείς οι μεγάλοι. Δεν αντιλαμβάνονται για παράδειγμα ότι απομένουν δύο μήνες μέχρι τα γενέθλιά τους ή 10 μήνες μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα. Όσο κι αν τους το εξηγήσουμε, θα ρωτήσουν πόσος χρόνος απομένει και δεν θα καταλάβουν την αξία του.
Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να τον κατανοήσουν καλύτερα σιγά σιγά;
Διαβάστε επίσης: Παρορμητικά παιδιά: 3 «κλειδιά» για να τα διαχειριστούμε
Τα παιδιά και η έννοια του χρόνου
To χρόνο δεν μπορεί κανείς να τον δει, να τον αγγίξει αλλά και να τον μετρήσει αν δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να το κάνει. Έτσι, είναι απόλυτα φυσιολογικό να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα παιδιά να γίνει κατανοητός. Είναι περίπου στην ηλικία των 6- 7 ετών όταν αρχίζουν τα παιδιά να διαβάζουν, να γράφουν και να καταλαβαίνουν την ώρα βλέποντας το ρολόι ή ένα ημερολόγιο. Και πάλι όμως είναι για εκείνα κάτι το ακαθόριστο.
Αυτό είναι φανερό άλλωστε όταν πολλές φορές εμείς μπορεί να λέμε «σε μισή ώρα, θα είμαστε εκεί» και το παιδί μας κάθε 5 λεπτά να μας ρωτά: «Φτάνουμε»;
Τα 3 στάδια για την κατανόηση του χρόνου
Σύμφωνα με τον Ελβετό φιλόσοφο, φυσικό επιστήμονα και ψυχολόγο Ζαν Πιαζέ, υπάρχουν τρία στάδια για την κατανόηση του χρόνου που περνούν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους:
- Χρόνος ζωής ( από 0 έως 6)
Το παιδί διαμορφώνει την αντίληψή του για το χρόνο σύμφωνα με τις εμπειρίες και τις συνήθειές του (όπως η ώρα του φαγητού, η ώρα του μπάνιου, η ώρα του ύπνου κτλ.). Στην αρχή, αυτός ο τρόπος αντίληψης του χρόνου είναι «άτακτος», αλλά σιγά σιγά τα παιδιά καταλαβαίνουν μέσα από τις ρουτίνες τους ποια πράγματα προηγούνται των άλλων, τι συνέβη χθες και τι θα κάνουν αύριο.
- Αντιληπτός χρόνος (από 6 έως 12)
Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν την έννοια του χρόνου μέσω της παρατήρησης και της χρήσης των απαραίτητων οργάνων για τη μέτρησή του (ρολόι, χρονόμετρο, ημερολόγιο).
- Χρόνος σύλληψης (από 12 έως 16 ετών)
Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει ήδη μια καλύτερη κατανόηση του χρόνου που επιτρέπει στα παιδιά να τον εφαρμόσουν σε οποιονδήποτε τομέα.
Εργαλεία που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν το πέρασμα του χρόνου
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά ως προς την κατανόηση της έννοιας του χρόνου μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, όπως:
Ημερολόγια
Στα ημερολόγια που πρέπει να γυρίσετε τις σελίδες για να δείτε τον επόμενο μήνα, μπορείτε να σημειώνετε υποχρεώσεις και αφού ολοκληρώνονται, το παιδί μπορεί να τα διαγράφει.
Κλεψύδρες
Αυτός ο πόρος είναι οπτικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση μικρών χρόνων. Για παράδειγμα, για να υποδείξετε την ώρα για το πλύσιμο των χεριών ή το βούρτσισμα των δοντιών.
Ρολόγια χειρός
Τα ρολόγια είναι πολύ χρήσιμα για να αρχίσουν να κατανοούν τα παιδιά την έννοια του χρόνου. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να το βάλει στο χεράκι του και να του δείξετε τι για παράδειγμα πρέπει να γίνει μεταξύ της μιας ώρας και της άλλης.
Χειροποίητα ημερολόγια
Μπορείτε να φτιάξετε με το παιδί το δικό σας ημερολόγιο για την αναμονή ενός σημαντικού γεγονότος, όπως τα γενέθλιά του, ή μιας όμορφης περιόδου, όπως τα Χριστούγεννα, και να παρακολουθείτε το πώς περνούν οι μέρες.
Τραγούδια για τη μέτρηση του χρόνου
Ένα τραγούδι διαρκεί περίπου 3 λεπτά. Μπορούμε λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε για να πούμε στο παιδί ότι πρέπει να ντυθεί ενώ παίζει το τραγούδι ή ότι έχει χρόνο δύο τραγούδια για να συμμαζέψει το δωμάτιό του.