Αν έχετε ένα νήπιο στο σπίτι, τότε γνωρίζετε ήδη ότι τα παιδιά έχουν συναισθήματα και δεν φοβούνται να τα δείξουν. Τη μια στιγμή σας ζητούν ένα σνακ, και την επόμενη στιγμή, το εν λόγω σνακ βρίσκεται σε όλο το πάτωμα επειδή είχατε το θράσος να τους το δώσετε.
Η πραγματικότητα είναι ότι πιθανότατα το νήπιό σας αισθάνεται το ίδιο μπερδεμένο με εσάς. Η αντιμετώπιση μεγάλων, έντονων συναισθημάτων, είτε καλών είτε κακών, μπορεί να είναι συγκλονιστική μερικές φορές για τα μικρά παιδιά, επειδή δεν κατανοούν πλήρως αυτό που βιώνουν.
Χρειάζονται κάποιον να τα βοηθήσει να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και πώς να τα διαχειριστούν.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ο πιο αποτελεσματικός (και παράδοξος) τρόπος να ευτυχίσουν
Τα νήπια αρχίζουν να αναπτύσσουν την ικανότητα ενσυναίσθησης γύρω στα δύο χρόνια. Όσο δεν ελέγχουν τις συναισθηματικές τους εκρήξεις ακόμα, το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων.
Εδώ είναι που μπαίνει στο προσκήνιο το παιχνίδι.
Το παιχνίδι ρόλων επιτρέπει στα νήπια να εξερευνήσουν τα συναισθήματα με ασφάλεια
Το παιχνίδι προσποίησης είναι το αγαπημένο των νηπίων, και για καλό λόγο. Τα βοηθά να εξερευνήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σε έναν ασφαλή, φανταστικό κόσμο.
Μπορούν να πειραματιστούν με κοινωνικούς και συναισθηματικούς ρόλους, χωρίς συνέπειες. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι τα βοηθά να μάθουν πώς είναι να βρίσκονται στη θέση κάποιου άλλου.
Τα παιδιά μας μαθαίνουν από εμάς, και η μοντελοποίηση της ενσυναίσθησης είναι ένας από τους πρώτους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διδάξουμε. Γι‘ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε το παιδί σας να μιμείται πράγματα που λέτε ή κάνετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Το κοινωνικό παιχνίδι διδάσκει δια βίου συναισθηματικές δεξιότητες
Το κοινωνικό παιχνίδι, είναι ένα άλλο δομικό στοιχείο για την κατανόηση από τα νήπια του τρόπου λειτουργίας των συναισθημάτων. Υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που βλέπετε να συμβαίνει στην παιδική χαρά.
Όταν τα παιδιά παίζουν με άλλους, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα κοινωνικά συνθήματα και εξασκούν δεξιότητες όπως η αυτορρύθμιση, το μοίρασμα, η συνεργασία και πολλά άλλα. Αν παρακολουθείτε τα νήπια να μαθαίνουν πώς να παίζουν μεταξύ τους θα δείτε ότι δεν κυλά πάντα ομαλά.
Τείνουν να σκέφτονται τις δικές τους ανάγκες και συχνά ενεργούν με τρόπους που μπορεί να φαίνονται εγωιστικοί. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.
Όσο περισσότερο παίζουν με άλλους, τόσο περισσότερο μαθαίνουν για τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων -από την πραγματική εμπειρία της ζωής.
Να θυμάστε ότι τα νήπια μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν για τα μυριάδες συναισθήματα που είναι ικανά να νιώσουν. Επίσης, μόλις τώρα αρχίζουν να αποκτούν την ικανότητα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λέξεις. Οπότε δείξτε υπομονή και κατανόηση.