Τίποτα δεν ακούγεται πιο ελκυστικό (ή απαραίτητο τις περισσότερες φορές) στην εγκυμοσύνη από μια βουτιά στα μαξιλάρια σας. Σας θυμίζει κάτι; Αν ναι, δεν είστε μόνη. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη όταν είστε έγκυος. Η κόπωση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη στις αρχές του πρώτου τριμήνου και πάλι αργότερα, στο τρίτο.
Είναι φυσιολογική η κόπωση στην αρχή της εγκυμοσύνης;
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη ή και εξαντλημένη κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Δουλειά και εγκυμοσύνη: Τα «Do’s» και τα «Don’ts»
Η κόπωση, ακόμη και η ακραία κόπωση, είναι ένα πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης που σχεδόν όλες οι γυναίκες βιώνουν κατά το πρώτο τρίμηνο. Είναι επίσης πολύ φυσιολογική στο τρίτο τρίμηνο, επηρεάζοντας περίπου το 60% όλων των εγκύων γυναικών.
Πόσο νωρίς αρχίζει;
Η κόπωση μπορεί να ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν εξάντληση εγκυμοσύνης ήδη μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Ενώ η κόπωση συνήθως βελτιώνεται γύρω στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, συχνά επιστρέφει στο τρίτο τρίμηνο, αν και όπως κάθε σύμπτωμα μπορεί να διαφέρει από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.
Τι την προκαλεί;
Η εγκυμοσύνη είναι κάτι σαν να τρέχετε έναν μαραθώνιο ενώ κουβαλάτε ένα σακίδιο πλάτης που ζυγίζει λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Με άλλα λόγια, είναι σκληρή δουλειά! Ενώ δεν έχετε επίγνωση του τι κάνει το σώμα σας, εργάζεται πιο σκληρά από ποτέ, ακόμη και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας.
Αιτίες της κόπωσης κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης
Κατά το πρώτο τρίμηνο, διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν κόπωση κατά την εγκυμοσύνη, όπως:
- Η δημιουργία του πλακούντα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το σώμα σας δημιουργεί τον πλακούντα, ένα όργανο που κατασκευάζεται ειδικά για την εγκυμοσύνη. Παρέχει στο μωρό σας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο που είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει.
- Οι ορμόνες σας. Η κόπωση κατά την εγκυμοσύνη οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης. Αυτή υποστηρίζει την εγκυμοσύνη σας και αυξάνει την παραγωγή των γαλακτοφόρων αδένων που απαιτούνται για το θηλασμό αργότερα. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναταραχή στη διάθεση.
- Η αυξημένη παροχή αίματος. Οι απαιτήσεις της δημιουργίας και της άντλησης επιπλέον αίματος για την τροφοδοσία του μωρού σας με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένες.
- Άλλες σωματικές αλλαγές. Ο μεταβολισμός σας λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αυξημένος, το σάκχαρο και η αρτηριακή σας πίεση είναι μειωμένα και χρησιμοποιείτε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και νερό – όλα αυτά μπορεί να σας εξαντλήσουν.
Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, το σώμα σας θα έχει ολοκληρώσει το «ηράκλειο έργο» της κατασκευής του πλακούντα και θα έχει συνηθίσει λίγο περισσότερο τις ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές που έχουν συμβεί, πράγμα που σημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι συνήθως μια περίοδος ανανεωμένων επιπέδων ενέργειας.
Αιτίες της κόπωσης στο τρίτο τρίμηνο
Η κούραση από την αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να επιστρέψει με σφοδρότητα αργότερα στην εγκυμοσύνη. Η κόπωση του τρίτου τριμήνου μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:
- Την ανάπτυξη του μωρού σας. Το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα και κουβαλάτε περισσότερο βάρος από ό,τι νωρίτερα στην εγκυμοσύνη. Το να κουβαλάτε όλα αυτά τα κιλά μπορεί να είναι εξαντλητικό.
- Αϋπνία κατά την εγκυμοσύνη και άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η καούρα, ο πόνος στην πλάτη και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορεί να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο από ποτέ.
- Το άγχος. Η υπερφορτωμένη ζωή σας, η οποία μπορεί να είναι γεμάτη με λίστες για ψώνια, λίστες εργασιών, λίστες με ονόματα μωρών και άλλες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, μπορεί επίσης να σας κοστίζει ύπνο και ενέργεια.
- Το «multitasking». Προσθέστε στο μείγμα ευθύνες όπως μια δουλειά και άλλα παιδιά, και ο παράγοντας κούραση πολλαπλασιάζεται.