Ανοσοποιητικό σύστημα μωρού: Το προστατεύει ο θηλασμός;

Οι ειδικοί συνιστούν το μητρικό γάλα ως αποκλειστική τροφή για βρέφη έως 6 μηνών. Κι αυτό διότι μαζί με τα θρεπτικά και άλλα ενεργά συστατικά του, το μητρικό γάλα παρέχει ένα προστατευτικό «πλέγμα» για τα μωρά.
16 Μαΐου 2023 | 08:05

Ο θηλασμός και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δημιουργούν μια «σχέση» που βοηθά στην καταπολέμηση και την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών. Αυτή η σχέση ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης του μωρού με την έκκριση του πρώτου γάλακτος, γνωστό και ως πρωτόγαλα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός που διαθέτει το σώμα για να καταπολεμήσει ορισμένες λοιμώξεις. Αυτές προκαλούνται συνήθως από βακτήρια και ιούς. Στα μωρά, αυτός ο μηχανισμός παρέχεται από τη μητέρα σε 2 διαφορετικές χρονικές στιγμές:

 

 

Πριν από τη γέννηση

Η μητέρα μεταδίδει μέρος της ανοσίας της στο έμβρυο ενώ αυτό αναπτύσσεται ακόμη στη μήτρα. Επομένως, κατά τη γέννηση, το μωρό φέρει ήδη μια προσωρινή άμυνα.

 

 

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Μέσα σε μία ώρα μετά τη γέννηση. Το μητρικό γάλα περιέχει εκατοντάδες έως χιλιάδες βιοενεργά μόρια που προστατεύουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από λοιμώξεις.

Μια ανασκόπηση του 2022 στο περιοδικό Frontiers in Immunology εξηγεί ότι οι λειτουργίες των διαφορετικών συστατικών του μητρικού γάλακτος δεν είναι πλήρως κατανοητές. Όμως, αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι ο θηλασμός παρέχει κύτταρα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού.

 

 

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Πώς γίνεται να παίξω με ένα νεογέννητο;

 

 

Βιοενεργά θρεπτικά συστατικά

Ορισμένες πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα εμποδίζουν τη θρέψη παθογόνων βακτηρίων. Αυτή είναι η περίπτωση της λακτοφερρίνης –η οποία παγιδεύει τον σίδηρο– καθώς και της βιταμίνης Β12 και των συνδετικών ουσιών φολικού οξέος. Υπάρχουν επίσης ένζυμα, όπως η λυσοζύμη και η λακτοϋπεροξειδάση, που τα καταστρέφουν.

Επιπλέον, το γάλα έχει αντι-μολυσματικούς παράγοντες που διεγείρουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Αυτά αποτελούν μέρος της εντερικής μικροχλωρίδας του παιδιού και εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων του εντέρου. Άλλοι αντιμολυσματικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα είναι οι λεγόμενοι ολιγοσακχαρίτες, οι γαγγλιοσίδες και ο σταφυλοκοκκικός παράγοντας αντίστασης.

 

 

Έμφυτα κύτταρα του ανοσοποιητικού

Εκτός από τα βλαστοκύτταρα, το μητρικό γάλα περιέχει και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτά παρέχουν ενεργή ανοσία στο νεογέννητο λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν βιοενεργά μόρια για άμυνα. Αυτά μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις αποκλείοντας εισβάλλοντα σωματίδια και μικροοργανισμούς, δρουν άμεσα κατά της μόλυνσης, αλλά και ενεργοποιούν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

 

 

 

Μικροβίωση του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλο αριθμό ειδών βακτηρίων με αντιμικροβιακές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με το περιοδικό Nutrients, αυτή η μικροχλωρίδα περιλαμβάνει προβιοτικά, ωφέλιμα και συμπληρωματικά, τα οποία υποστηρίζουν την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό JAMA Pediatrics, το μητρικό γάλα φαίνεται να είναι η δεύτερη πηγή βακτηρίων για το μωρό μετά τη γέννηση. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus και Bifidobacterium. Αυτά τα βακτήρια είναι γνωστά ως προβιοτικά λόγω της θετικής τους επίδρασης στην υγεία και αποτελούν μέρος του εντερικού φραγμού που καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς

 

 

*Εν κατακλείδι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι τόσο μεγάλα που συνιστάται στις μανούλες να θηλάζουν μέχρι την ηλικία των 2 ετών τα παιδιά τους (σε συνδυασμό πια σε αυτήν την ηλικία με τη συμπληρωματική σίτιση).

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version