Μωρά: Η «ενήλικη» συζήτηση διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου τους

Οι επιστήμονες βρίσκουν σύνδεση μεταξύ των επιπέδων ομιλίας των ενηλίκων και της μυελίνης στα μωρά, η οποία περιβάλλει τα νεύρα και καθιστά τα σήματα πιο αποτελεσματικά
μωρά
17 Μαΐου 2023 | 08:03

Η ποσότητα της ομιλίας των ενηλίκων στην οποία εκτίθενται τα μωρά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της δομής του εγκεφάλου τους, λένε οι ερευνητές.

Μελέτες έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι υπάρχουν οφέλη από την ομιλία σε μικρά παιδιά, με έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γλωσσικής τους επεξεργασίας και στην ενίσχυση του λεξιλογίου τους.

Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι βρήκαν μια σχέση μεταξύ της ποσότητας της ομιλίας των ενηλίκων στην οποία εκτίθενται τα παιδιά και της συγκέντρωσης μιας ουσίας στον εγκέφαλο – γνωστής ως μυελίνη – που περιβάλλει τα νεύρα και καθιστά τα σήματα πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Ενθαρρύνετε τις πρώιμες γλωσσικές δεξιότητές του

«Νομίζω ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μιλάτε στα παιδιά σας. Και έχει σημασία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Τζον Σπένσερ του Πανεπιστημίου East Anglia. «Αυτό που είναι αρκετά εντυπωσιακό εδώ είναι ότι κυριολεκτικά διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου».

Η μελέτη

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, ο Σπένσερ και οι συνεργάτες του περιγράφουν πώς χρησιμοποίησαν μια συσκευή που τοποθετήθηκε μέσα σε ένα γιλέκο για να καταγράψουν την ποσότητα της ομιλίας στην οποία εκτέθηκαν 87 παιδιά ηλικίας περίπου έξι μηνών και 76 ηλικίας περίπου 30 μηνών στο σπίτι.

Η ομάδα κατέγραψε 6.208 ώρες γλωσσικών δεδομένων, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά με πιο μορφωμένες μητέρες εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας ενηλίκων και παρήγαγαν τα ίδια περισσότερες φωνητικές εκφράσεις.

Στη συνέχεια, η ομάδα κάλεσε 84 από τα παιδιά στο νοσοκομείο, όπου αποκοιμήθηκαν σε ένα ειδικό ήσυχο δωμάτιο. «Μόλις τα παιδιά κοιμήθηκαν, ουσιαστικά τρυπώσαμε μέσα σαν νίντζα και σηκώσαμε το παιδί και το βάλαμε σε ένα καροτσάκι και το μεταφέραμε στην αίθουσα μαγνητικής τομογραφίας», αναφέρουν.

Έπειτα, χρησιμοποίησαν τις μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσουν την ποσότητα της μυελίνης στον εγκέφαλο των παιδιών. Καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, η ποσότητα της μυελίνης αυξάνεται.

Τα αποτελέσματα

Η ομάδα διαπίστωσε ότι, για τα παιδιά 30 μηνών, οι μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας των ενηλίκων σχετίζονταν με μεγαλύτερες ποσότητες μυελίνης στις οδούς του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα.

Αντίθετα, για τα παιδιά έξι μηνών, οι μεγαλύτερες ποσότητες ενήλικης ομιλίας συνδέονταν με χαμηλότερες συγκεντρώσεις μυελίνης. Ενώ το δεύτερο ήταν απροσδόκητο, ο Σπένσερ σημείωσε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο αντίκτυπος της ομιλίας εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου.

«Όταν είσαι έξι μηνών, ο εγκέφαλός σου αναπτύσσεται μαζικά και έχεις αυτή τη μαζική ανάπτυξη νέων νευρώνων. Αλλά, στους 30 μήνες ο εγκέφαλος βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση. Τώρα, αρχίζει να κλαδεύει κάποια από την ανάπτυξη των κυττάρων, να σχηματίζει συγκεκριμένες συνδέσεις και εκεί είναι που μπαίνει η μυελίνη», υπογραμμίζει.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι συσχετίσεις και για τις δύο ηλικιακές ομάδες ήταν ισχυρότερες, τουλάχιστον στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, για τα παιδιά των πιο μορφωμένων μητέρων. Τα μωρά που εκτίθενται σε περισσότερη γλώσσα στο σπίτι και έχουν μεγαλύτερη μυελίνωση θα έχουν επίσης κληρονομήσει γονίδια από γονείς που είναι πιο ικανοί γλωσσικά.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version