Μπαμπάς: 4 τρόποι για να ενισχύσετε τη σχέση σας με το παιδί

Τι είδους μπαμπάς θέλετε να είστε;
21 Μαΐου 2023 | 08:00

Είναι πολύ σημαντικό οι μπαμπάδες να αναλαμβάνουν έναν κεντρικό ρόλο στην εξίσωση της ανατροφής των παιδιών.

Αυτό βοηθά τα παιδιά αναπτύσσουν μια υγιή αίσθηση του εαυτού τους όταν και οι δύο γονείς συμμετέχουν εξίσου στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Ωστόσο, το να καταλάβετε τον τύπο του μπαμπά που θέλετε να γίνετε μπορεί να είναι πρόκληση – και αναπόφευκτα θα χρειαστεί λίγη δοκιμή και λάθος.

Διαβάστε επίσης: Μπαμπάδες: 5 λόγοι που τους αγαπάμε ακόμα περισσότερο

Ακολουθούν τέσσερις επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για να σας δώσουν ένα προβάδισμα:

1. Ενδιαφερθείτε, συμμετέχετε ενεργά στη ζωή τους

Το παιδί σας έχει ανάγκη να νιώθει την υποστήριξή σας. Γι’ αυτό να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο διαθέσιμοι γι’ αυτά. Δείξτε ενδιαφέρον για τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, αν αγαπούν τα αστέρια, πηγαίνετε τα σε ένα πλανητάριο, παρακολουθήστε ταινίες και ντοκιμαντέρ για το θέμα και διαβάστε τους γι’ αυτό.

Μια μελέτη δείχνει ότι η προσαρμογή στη φύση του παιδιού σας και η υποστήριξη των ενδιαφερόντων του οδηγεί σε επιθυμητά αναπτυξιακά οφέλη – καλύτερα από ό,τι αν ακολουθήσετε την προσέγγιση να τους αποτυπώσετε τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Μπορείτε επίσης να δείξετε την υποστήριξή σας στο παιδί σας με το να είστε παρόντες στις ιδιαίτερες περιστάσεις, να ασχοληθείτε με τον φιλικό του κύκλο και να το βοηθήσετε με τα μαθήματά του.

Ο προγραμματισμός τακτικών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως εκδρομές, αποδράσεις το Σαββατοκύριακο και βραδιές κινηματογράφου, μπορεί επίσης να λειτουργήσει υπέρ σας. Το κλειδί είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο ενεργά εμπλεκόμενοι και παρόντες στη ζωή του παιδιού σας.

2. Μην αποφεύγετε να κάνετε «κοριτσίστικες» συζητήσεις αν έχετε κόρη

Το να βοηθήσετε την κόρη σας να περάσει τη μετάβαση στην εφηβεία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους μπαμπάδες. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να είστε ευθύς και ειλικρινής σχετικά με το τι βιώνει όσον αφορά τις ορμόνες, τα συναισθήματα και την έμμηνο ρύση.

Κανονικοποιήστε την εφηβεία και κάντε έναν ανοιχτό διάλογο για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα της. Η έρευνα δείχνει ότι η πρώιμη εμπλοκή του πατέρα με τις κόρες σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρώιμης εφηβείας, μειωμένες πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες και μειωμένη εγκυμοσύνη στην εφηβεία.

Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αμήχανα ή ακόμα και να δοκιμάσετε την υπομονή σας, αλλά φροντίστε να μην αγνοήσετε αυτό που βιώνει η κόρη σας ή να προσποιηθείτε ότι δεν συμβαίνει. Να θυμάστε ότι αυτή μπορεί να είναι μια φάση που προκαλεί σύγχυση και συγκίνηση στην κόρη σας.

Προσπαθήστε να την διευκολύνετε, δίνοντάς της να καταλάβει ότι μπορεί άνετα να σας μιλήσει για τα πάντα. Ανεξάρτητα από την ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται πάντα την αγάπη, την υποστήριξη και τη διαβεβαίωση του πατέρα τους.

3. Ανοίξτε τις γραμμές επικοινωνίας και συγχώρεσης

Πολλοί γονείς είναι ένοχοι να βγάζουν την απογοήτευσή τους στα παιδιά τους. Αν θέλετε να έχετε μια πραγματικά αμφίδρομη σχέση με το παιδί σας, να είστε ανοιχτοί στην ιδέα να μιλήσετε από καρδιάς και να ζητήσετε συγχώρεση όταν κάνετε λάθη κατά καιρούς.

Δεν πειράζει να πάρετε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε μετά από έναν καβγά. Αλλά φροντίστε να το συζητήσετε αργότερα με το παιδί σας. Σκεφτείτε με ειλικρίνεια, αν ευχηθήκατε ποτέ οι γονείς σας, ειδικά ο πατέρας σας, να σας ζητούσαν συγγνώμη μετά από μια διαφωνία.

4. Μην είστε υπερπροστατευτικοί, ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία

Ως γονείς, έχουμε ένα ισχυρό ένστικτο να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες του κόσμου – αλλά είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά μας να κάνουν λάθη. Όταν εκθέτουμε τα παιδιά μας σε δύσκολες καταστάσεις, μαθαίνουν να δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες και να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Επομένως, επιτρέψτε στο παιδί σας να πάρει κάποια περιορισμένα ρίσκα για να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του καθώς καταλαβαίνει πώς να κάνει πράγματα μόνο του.

Αφήνοντας το παιδί σας να είναι ανυποχώρητο στις προσπάθειές του μέχρι να τα καταφέρει τελικά μόνο του, μαθαίνει περισσότερα για τον εαυτό του και για το πώς μπορεί να πλοηγηθεί αποτελεσματικά στη ζωή του από ό,τι αν του δείχνετε πάντα τον «σωστό» τρόπο.

Πρόσφατα Άρθρα
Fit γονείς: Δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο στο περπάτημα, αξίζει! 25 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το κατοικίδιο που προσθέτει χρόνια στη ζωή μας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι είναι το «eggshell parenting»; 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σχέση: Τα 2 πιο σημαντικά εργαλεία για να την βελτιώσετε 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί πρέπει να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά μας; 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δοκιμάζονται και οι άνδρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
«Slow Parenting»: Γιατί είναι πιο απαραίτητο από ποτέ 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στολίσατε ήδη για τα Χριστούγεννα; Δείτε τι κερδίζετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κερδίζεις πολλά τώρα που έγινες γιαγιά 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μαραθώνιος: Η σημασία της τακτικής άσκησης για τους γονείς 10 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σεξ: Για να μην το ξεχάσετε όταν έρθει το παιδί 9 Νοεμβρίου 2024, 08:00
«Sharenting»: Τι κινδύνους ενέχει το trend για τα παιδιά 6 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το διαζύγιο αποκαλύπτει τους πραγματικούς σου φίλους 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Η καλή ανατροφή των παιδιών συνοψίζεται σε μόλις 4 πράγματα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version