Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η αλλεργία και το κρυολόγημα, συχνά συγχέονται, ωστόσο υπάρχουν διαφορές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τι έχει το παιδί και να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αλλεργιών και κρυολογήματος
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής απαριθμεί τα ακόλουθα ως αρχικά συμπτώματα αλλεργιών ή αλλεργικού πυρετού:
- Κνησμός στα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά ή το στόμα
- Διαυγείς και υδαρές ρινικές εκκρίσεις
- Σπασμωδικό φτάρνισμα
Από την άλλη πλευρά, τα κρυολογήματα προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους ιών. Ενώ τα συμπτώματα και η σοβαρότητα μπορεί να διαφέρουν, διαφορετικοί τύποι κρυολογήματος μπορεί να μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3+1 πράγματα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλό του
Ένα κρυολόγημα συνήθως δεν προκαλεί εξάνθημα ή φαγούρα στα μάτια. Η διάρκεια και των δύο καταστάσεων είναι επίσης διαφορετική, καθώς η ανάρρωση του κρυολογήματος είναι συνήθως ταχύτερη, μεταξύ 7 με 10 ημερών. Αντίθετα, οι αλλεργίες δεν θα εξαφανιστούν εάν δεν εξαλειφθεί ο παράγοντας ενεργοποίησής τους ή εάν δεν ληφθεί θεραπεία.
Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά δυσμενώς σε ορισμένες ουσίες, που ονομάζονται «εποχιακά αλλεργιογόνα». Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Γύρη
- Ακάρεα σκόνης
- Τρίχωμα κατοικίδιων
- Τρόφιμα (φιστίκια, ξηροί καρποί, γάλα, αυγά)
Οι αλλεργίες δεν είναι μεταδοτικές, καθώς πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι σε μια ουσία για να αναπτύξουμε μια αντίδραση. Τα κρυολογήματα πάλι μεταδίδονται με σταγονίδια του ιού που ρίχνει το παιδί όταν φτερνίζεται ή βήχει.
Το κρυολόγημα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει κόπωση, πονόλαιμο, πόνους στο σώμα, βουλωμένη μύτη, πονοκεφάλους ή και πυρετό. Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν επίσης φαγούρα στα μάτια, συριγμό και δερματικά εξανθήματα, όπως κνίδωση ή έκζεμα.
Οι θεραπευτικές επιλογές
Τα κρυολογήματα υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν καθώς σκοτώνουν τα βακτήρια και όχι τους ιούς. Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι να πίνει το παιδί πολλά υγρά και να ξεκουράζεται.
Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενώ αυτά συνεχίζουν να εξελίσσονται, όπως τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι και τα σιρόπια για τον βήχα μόνο εφόσον χορηγηθούν από τον παιδίατρο.
Στην περίπτωση των αλλεργιών, ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των συμπτωμάτων είναι η αποφυγή των παραγόντων πυροδότησης. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να ληφθούν φάρμακα κατόπιν σύστασης του παιδιάτρου για τη μείωση των συμπτωμάτων.
Πότε είναι σκόπιμο να πάτε στο γιατρό
Από την πρώτη στιγμή συνίσταται να καλέσετε το γιατρό σας. Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος διαρκούν πολλές ημέρες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή λοίμωξη, όπως πνευμονία, ιγμορίτιδα ή βρογχίτιδα.
Τόσο οι αλλεργίες όσο και τα κρυολογήματα μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση βακτηρίων και ιών στην κατώτερη αναπνευστική οδό και στα ιγμόρεια, προκαλώντας πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση της κατάστασης επιβάλλεται ώστε να υπάρξει η κατάλληλη θεραπεία και να αποκλειστεί κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση.