Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ένα απαιτητικό παιδί; Πριν εξετάσουμε τους πιθανούς τρόπους ας φέρουμε ένα παράδειγμα για να δούμε τι σημαίνει για ένα παιδί να είναι απαιτητικό: Ένα παιδί ζητά από τη μαμά του σοκολατένιο γάλα. Η μαμά του του το ετοιμάζει, αλλά όταν φτάνει στο τραπέζι, το παιδί της λέει ότι δεν είναι όπως του αρέσει και δεν το θέλει. Στη συνέχεια, η μαμά εξηγεί πως του το έφτιαξε όπως του το φτιάχνει πάντα και το παιδί απαντά ότι ο μπαμπάς το φτιάχνει αλλιώς και το βάζει και στην αγαπημένη του κόκκινη κούπα…
Σε μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν εκείνοι που θα πουν ότι είναι θέμα γούστου και ότι δεν είναι κακό να προσφέρουμε στο παιδί το ρόφημα όπως ακριβώς (και στην κούπα) που του αρέσει. Μήπως όμως το παιδί είναι γενικά πολύ απαιτητικό; Και μήπως τελικά υποχωρώντας, το ενθαρρύνουμε να συνεχίσει να είναι έτσι;
Διαβάστε επίσης: To τεστ του δέντρου: Ανακαλύπτοντας την προσωπικότητα του παιδιού μέσα από τις ζωγραφιές του
Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός απαιτητικού παιδιού
- Θέλει τα πάντα και τα θέλει τώρα
- Έχει μικρή ανοχή στην απογοήτευση και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει, νιώθει θυμό
- Μπορεί να είναι άκαμπτο σχετικά με αυτό που θέλει. Για παράδειγμα, όταν θέλει κάτι, δεν συμβιβάζεται με οτιδήποτε άλλο.
- Μπορεί να είναι αρκετά επικριτικό με τη συμπεριφορά των άλλων.
- Δεν είναι ποτέ ικανοποιημένο.
Πώς να διαχειριστείτε ένα απαιτητικό παιδί
Το να είναι κανείς απαιτητικός δεν είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό. Ίσως μάλιστα είναι μια συνεχής ευκαιρία για βελτίωση και ανάπτυξη. Ωστόσο, όταν αυτό φτάνει στα άκρα είναι επιβλαβές για όλους. Για να «συνοδεύσετε» σωστά ένα τέτοιο παιδί:
Διδάξτε του τη διαφορά μεταξύ «απαιτώ» και «ζητώ»
Ένα ευγενικό αίτημα αφήνει πάντα την πόρτα ανοιχτή για τους γύρω μας να ικανοποιήσουν την επιθυμίας μας εάν επιθυμούν και μπορούν. Συνεπάγεται δηλαδή σεβασμό. Ωστόσο, μια απαίτηση όταν μάλιστα διατυπώνεται με άσχημο τρόπο απομακρύνει τους άλλους.
Μάθετε λοιπόν στο παιδί πώς να ζητά εκείνο που θέλει με ευγένεια, πρώτα μέσα από το δικό σας παράδειγμα συμπεριφοράς κι ύστερα με πολλή υπομονή και επιμονή.
Θέστε στο παιδί όρια
Τα όρια δείχνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται και τους άλλους και να μην αφήνουν τον εαυτό τους να παρασύρεται από αυτό που θέλουν τα ίδια. Ο καθορισμός ορίων βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του αυτοελέγχου.
Ενθαρρύνετε την ευγνωμοσύνη και την υπομονή
Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί την αξία των πραγμάτων και την προσπάθεια που απαιτείται για να τα αποκτήσει. Στην αρχή, η έννοια της υπομονής μπορεί να του φαίνεται πολύ αφηρημένη, επομένως χρειάζονται ζωντανά παραδείγματα.
Κάντε συμφωνίες
Οι συμφωνίες λειτουργούν ρυθμίζοντας τυχόν άγχη και προάγοντας την υπομονή που αναφέραμε. Επιτρέψτε για παράδειγμα στο παιδί να φάει τη σοκολάτα που θέλει όταν ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη εργασία.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε με ένα απαιτητικό παιδί
Μερικές φορές, δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι η δική μας συμπεριφορά που ενισχύει τη συμπεριφορά του παιδιού. Αποφύγετε:
- Να υποχωρείτε σε όλα τα αιτήματα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ένα ξέσπασμα θυμού.
- Να χάνετε την ψυχραιμία σας ή να απαντάτε με ασέβεια.
Επιπλέον:
Αναθεωρήστε τη συμπεριφορά σας
Κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών, εμείς οι ίδιοι είμαστε τα πρότυπά τους. Γι’ αυτό, όταν το παιδί μας είναι απαιτητικό, είναι σημαντικό να αναθεωρούμε τις συμπεριφορά μας απέναντί του. Για παράδειγμα, αν από μικρή ηλικία έχουμε συνηθίσει να εκπληρώνουμε όλες τις επιθυμίες του παιδιού, είναι αναμενόμενο ότι θα περιμένει συνεχώς την ίδια αντίδραση.
Θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τις επεξηγήσεις και τους τρόπους που χρησιμοποιούμε όταν ζητάμε από το παιδί να κάνει κάτι. Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι μπορεί να υιοθετούμε ένα αυταρχικό ή απαιτητικό στυλ χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.
Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε πόσο ανεκτικοί είμαστε στα λάθη. Τα παιδιά είναι κι αυτά άνθρωποι σαν εμάς και επομένως πρέπει να συνηθίσουμε να τους συμπεριφερόμαστε όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται και να τους συγχωρούμε τυχόν αδυναμίες και λάθη.