Αν μόλις βάλατε μια χρωματιστή εντυπωσιακή κορδέλα στο κεφαλάκι του μωρού σας, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε την αντίδρασή του. Κάποια μωρά μπορεί να κλάψουν, άλλα να προσπαθήσουν να τη βγάλουν και άλλα ίσως να μην δώσουν καμιά σημασία. Αν το μωράκι σας έχει μία από τις δύο πρώτες αντιδράσεις, τότε εύκολα καταλαβαίνετε πως το μωράκι σας με την κορδέλα νιώθει τουλάχιστον άβολα.
Επιπλέον, παρατηρήστε το μωρό σας την ώρα του ύπνου. Εάν δεν κοιμάται καλά ή δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί αφού έχει φορέσει την κορδέλα για ώρες, τότε αυτό σίγουρα σημαίνει πως δεν πρέπει να την ξαναφορέσει.
Διαβάστε επίσης: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μοιράζονται τα νεογέννητα
Αντί για κορδέλα…
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα οστά στο κεφάλι του μωρού πρέπει να είναι απαλλαγμένα από πίεση. Οι μαλακές αρθρώσεις που τα ενώνουν, καλύπτονται από μεμβράνες που επιτρέπουν την ανάπτυξη του κεφαλιού καθώς ο εγκέφαλος αντίστοιχα αυξάνεται σε μέγεθος.
Εκτός από κορδέλες, υπάρχουν και άλλα κοινά αξεσουάρ που επιλέγουμε να βάλουμε στο μωρό μας, όπως τα τσιμπιδάκια, τα οποία είναι εξίσου περιοριστικά και επικίνδυνα παρόλο που δεν προκαλούν κάποια πίεση στο κεφαλάκι του μωρού.
Τα μωρά μπορούν να αφαιρέσουν αυτά τα μικροσκοπικά αξεσουάρ και να προσπαθήσουν να τα καταπιούν.
Γενικά, θα ήταν καλό να:
- Επιλέγετε κορδέλες πολύ μαλακές και να τις φοράτε στο μωρό σας μόνο εάν εκείνο δεν δυσφορεί και όχι για πολλές ώρες.
- Χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια ή λαστιχάκια όταν η κόρη σας δεν έχει ακόμη αναπτύξει λεπτές ψυχοκινητικές δεξιότητες ώστε να μπορεί να τα βγάλει και σε κάθε περίπτωση να είστε δίπλα της να την προσέχετε.
- Αποφεύγετε τη συχνή χρήση τέτοιων αξεσουάρ. Δεν είναι άλλωστε απαραίτητα.
Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση αυτών των αξεσουάρ μόνο μετά την ηλικία των 6 μηνών και, όπως είπαμε, με προσοχή και εφόσον το μωρό μας, μας το «επιτρέπει».