Η πρόσληψη λαχανικών από μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική ώστε η διατροφή του παιδιού να είναι ισορροπημένη. Το σπανάκι είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα αποδεκτά από τα μικρά παιδιά. Πρέπει ωστόσο να καταφέρουμε να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή τους.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι τους προσφέρει.
Γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε το σπανάκι στο μενού των παιδιών
Το σπανάκι είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που αποτελεί πηγή σιδήρου. Παρότι δεν είναι εξίσου απορροφήσιμος όπως ο σίδηρος απ’ το κόκκινο κρέας, συνεχίζει να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή η οποία θα πρέπει να υπάρχει στο παιδικό διατροφικό πλάνο. Χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου κάνοντας το μυαλό των παιδιών ακόμα πιο κοφτερό. Τα καλά του βέβαια δεν σταματούν εδώ…
Όπως και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσιο σε νερό, σε ποσοστό σχεδόν 90%. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης και είναι μια καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών.
Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα τρώει πιο υγιεινά αυτό το καλοκαίρι
Βιταμίνες που κυριαρχούν στο σπανάκι
- Φολικό οξύ: Αυτή η βιταμίνη βοηθά στο σχηματισμό αιμοσφαιρίων και προλαμβάνει την αναιμία.
- Βιταμίνη Α: Βοηθά στην ανάπτυξη, την αύξηση της άμυνας του σώματος και την οπτική υγεία.
- Βήτα-καροτίνη: Πρόκειται για μια ομάδα χρωστικών που έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.
- Άλλα καροτενοειδή: Το σπανάκι παρέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία αποτελούν μέρος του κρυσταλλικού φακού και του αμφιβληστροειδούς του ματιού. Αυτά αποτρέπουν την τύφλωση σε προχωρημένες ηλικίες, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
- Βιταμίνη C: Τα ασκορβικό οξύ στο σπανάκι βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στο σχηματισμό κολλαγόνου που ωφελεί την ανάπτυξη των παιδιών.
- Φαινολικές ενώσεις: Είναι υπεύθυνες για την αποτελεσματική δέσμευση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.
- Βιταμίνη Κ: Υποστηρίζει την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
Απαραίτητες προφυλάξεις
Το σπανάκι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς περιέχει νιτρικά άλατα, ουσίες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο αίμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics and Primary Care αποκαλύπτει ότι η υψηλή κατανάλωσή του μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για παιδιά κάτω των 3 ετών. Το πρόβλημα υγείας είναι γνωστό ως βρεφική μεθαιμοσφαιριναιμία ή «σύνδρομο του μπλε μωρού», το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα.
Πώς θα πείσουμε το παιδί να τρώει περισσότερα λαχανικά
Δείξτε υπομονή και επιμονή
Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, για να πείσουμε ένα παιδί να δοκιμάσει μια τροφή θα πρέπει να του την προτείνουμε πολλές φορές.
Βάζετε λοιπόν καθημερινά ένα πιάτο με λαχανικά στο τραπέζι και να είστε σίγουροι πως κάποια στιγμή θα το δοκιμάσει.
Αν ένα παιδί πρόκειται να δοκιμάσει για πρώτη φορά 2 ή 3 διαφορετικά λαχανικά, μην τα σερβίρετε στο ίδιο γεύμα ή στην ίδια σαλάτα. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και αν του αρέσει μια γεύση, να την απορρίψει μαζί με τα υπόλοιπα που δεν θα του αρέσουν.
Σερβίρετε τα λαχανικά με απλό τρόπο
Στα παιδιά δεν αρέσουν τα πολύπλοκα πιάτα γι’ αυτό αποφύγετε τις πλούσιες σάλτσες στο μαγείρεμα των λαχανικών αλλά και την προσθήκη έντονων μυρωδικών. Δώστε τους την ευκαιρία να γευτούν το καθένα ξεχωριστά και νοστιμίστε τα μόνο με λίγο ελαιόλαδο ή και λεμόνι. Περιορίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, γιατί τα περισσότερα παιδιά φοβούνται την καυτερή τους γεύση και δεν δοκιμάζουν οτιδήποτε τα περιβάλλει.
Πειραματιστείτε με συνταγές
Δεν τρώει τα φασολάκια κοκκινιστά; Δοκιμάστε να τα προσφέρετε σε μορφή σαλάτας. Δεν τρώει την ντομάτα; Προσθέστε την στα μπιφτέκια.
Προσθέστε τα λαχανικά πολτοποιημένα σε σούπες και σάλτσες ή σερβίρετέ τα ως πουρέ. Επίσης μπορείτε να ανακατέψετε κομμάτια λαχανικών με ρύζι ή ζυμαρικά και τυρί.
Δώστε το καλό παράδειγμα
Αν το δικό σας γεύμα δεν περιλαμβάνει λαχανικά μαγειρεμένα ή ωμά, το παιδί σας πολύ δύσκολα θα επιλέξει να τα καταναλώσει. Επομένως, καλό θα ήταν να του δίνετε πάντα το καλό παράδειγμα.