Αχ, καλοκαίρι. Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρχίσει να προγραμματίζουμε τις διακοπές και τα ταξίδια μας και να περνάμε ατελείωτες ώρες έξω ή για μπάνιο.
Μέχρι, δηλαδή, να μας χτυπήσει ο πυρετός. Πυρετός; Περιμένετε, αφού είναι καλοκαίρι. Υποτείθεται ότι τα παιδιά είναι υγιή το καλοκαίρι!
Κι όμως, μπορεί να σας εκπλήσσει αλλά, πολλοί ιοί και λοιμώξεις είναι πιο συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διαβάστε επίσης: «Το παιδί μου δεν πίνει γάλα. Με ποια τρόφιμα να το αντικαταστήσω»;
Ακολουθούν μερικά τρόφιμα που μπορούν να προστατεύσουν το παιδί από τις μολύνσεις που απειλούν να χαλάσουν τις διακοπές σας:
Γιαούρτι και κεφίρ
Τα ευεργετικά βακτήρια που αποικίζουν το έντερο αποτελούν μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού. Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι «καλά μικρόβια» και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου.
Είναι ιδανικά για πρωινό ή ως σνακ σε κάποιο ενδιάμεσο γεύμα του παιδιού. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού. Σε περίπτωση που στο παιδί δεν αρέσει η γεύση του γιαουρτιού προσθέστε κομμάτια φρούτων, μέλι ή και μαρμελάδα.
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά
Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια, λιναρόσπορος) και τα φυτικά έλαια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα.
Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον μία έως δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες σε ω-3 λιπαρά. Στην περίπτωση που ένα παιδί δεν μπορεί να καταναλώσει το ψάρι, οι γονείς μπορούν να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ω-3 λιπαρών.
Κάποιες ιδέες είναι:
- Η προσθήκη ξηρών καρπών στο γάλα με τα δημητριακά ή το γιαούρτι
- Η προσθήκη ξηρών καρπών στο μαγείρεμα ή στις σαλάτες
- Προτιμήστε ως άλειμμα στο ψωμί το ταχίνι με μέλι, αντί για σκέτο μέλι ή μαρμελάδα
- Φτιάξτε διάφορες συνταγές με ταχίνι ή ξηρούς καρπούς, όπως μπάρες δημητριακών, μπισκότα
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες (βιταμίνη C, B12, B6, Α φυλλικό οξύ), οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ποικιλία στα χρώματα των φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει στα παιδιά την πρόσληψη μεγαλύτερου εύρους βιταμινών.
Τα παιδιά είναι προτιμότερο να καταναλώνουν ολόκληρα τα φρούτα από τους χυμούς, οι οποίοι μπορεί να υστερούν σε θρεπτικά συστατικά.