Σύφωνα με την έρευνα, τα ευαίσθητα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη δημιουργικότητα, ευαισθητοποίηση και διαφάνεια, αλλά διαθέτουν και ένα υποτιμημένο χαρακτηριστικό: την ενσυναίσθηση.
Ωστόσο, μαζί με αυτά έχουν την τάση να περιπλέκουν και να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν πράγματα που θα έμοιαζαν πολύ απλά σε εμάς ή ένα άλλο παιδί.
Το γεγονός αυτό μπορεί να σας δημιουργεί σύγχυση σχετικά με το τι είδους διαπαιδαγώγηση να εφαρμόσετε.
Διαβάστε επίσης: Παιδί: Γιατί δεν πρέπει να του λέμε «ηρέμησε»
Πώς μπορεί κανείς να θέσει όρια στο παιδί χωρίς να το πληγώσει; Και, κυρίως, πώς θα καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο ενήλικα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας;
Πώς θα καταλάβω αν είναι το παιδί μου ευαίσθητο;
Αυτά είναι μερικά κοινά χαρακτηριστικά που έχουν τα ευαίσθητα παιδιά – παρατηρείτε κάποιο στο δικό σας παιδί;
- Βλέπουν τις ανεπαίσθητες λεπτομέρειες, όπως ένα καινούργιο ντύσιμο ή πότε έχουν μετακινηθεί τα έπιπλα στο σπίτι.
- Η διάθεση των άλλων ανθρώπων τα επηρεάζει. Απορροφούν εύκολα τα συναισθήματα των άλλων, υιοθετώντας τα συναισθήματά τους σαν να ήταν δικά τους.
- Δυσκολεύονται να αποβάλλουν έντονα συναισθήματα, όπως θυμό ή ανησυχία.
- Διαμαρτύρονται όταν τα πράγματα τα αισθάνονται παράξενα (π.χ. φαγούρα στις ετικέτες των ρούχων, στενές ζώνες στη μέση).
- Αισθάνονται αγχωμένα και κουρασμένα σε δυνατά, πολυσύχναστα περιβάλλοντα, όπως γυμναστήρια ή καταστήματα αρωμάτων λόγω των έντονων οσμών.
- Δεν τους αρέσει να βιάζονται και προτιμούν να κάνουν τα πράγματα πιο προσεκτικά.
- Κάνουν διορατικά σχόλια και φαίνονται σοφά για την ηλικία τους.
- Έχουν έξυπνη αίσθηση του χιούμορ.
- Διαβάζουν καλά τους ανθρώπους και μπορούν να συμπεράνουν, με εκπληκτική ακρίβεια, τι σκέφτονται ή αισθάνονται.
- Αρνούνται να φάνε ορισμένα τρόφιμα λόγω της μυρωδιάς ή της υφής τους.
- Τρομάζουν εύκολα σε ξαφνικούς θορύβους, όπως όταν κάποιος τους πλησιάζει κρυφά.
Αποδεχτείτε τα χαρακτηριστικά που κάνουν το παιδί σας ξεχωριστό
Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να επιχειρήσετε είναι να αλλάξετε τον χαρακτήρα του παιδιού σας. Όχι μόνο δεν θα τα καταφέρετε, αλλά θα μειώσετε την αυτοπεποίθησή του και πιθανώς θα το απομακρύνετε από κοντά σας, καθώς δεν θα νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του γύρω σας.
Να θυμάστε ότι η ευαισθησία δεν ταυτίζεται με την αδυναμία. Σε πολλές περιπτώσεις, η ικανότητα των παιδιών να αντιδρούν και να επηρεάζονται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους, τα κάνει πιο ευφυή και δημιουργικά.
Δημιουργήστε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον
Όλα τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια, όμως τα ευαίσθητα παιδιά έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από ένα ήρεμο περιβάλλον. Μια άνετη γωνίτσα στο δωμάτιό του, γεμάτη βιβλία και άλλα αντικείμενα που το χαλαρώνουν θα το βοηθήσει να αποφορτίζεται μετά από μια έντονη ημέρα.
Από την πλευρά σας, καλό είναι να αποφεύγετε τις εντάσεις και να διαχειρίζεστε με ψυχραιμία τα προβλήματα που προκύπτουν. Μην ξεχνάτε ότι τα ευαίσθητα παιδιά είναι σπουδαίοι συνομιλητές, γιατί έχουν την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση των άλλων και να τους συναισθάνονται.
Προσέξτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε στο σπίτι
Εξηγήστε στο παιδί γιατί χρειάζεται να κάνει αυτό που του ζητάτε και επιλέξτε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Τα ευαίσθητα παιδιά συχνά «πιάνονται» από τις λέξεις και φορτίζονται συναισθηματικά για πράγματα που θα μπορούσαν να μην τα επηρεάσουν.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβλέπετε πράγματα που θεωρείτε ότι χρήζουν διόρθωσης για να αποφύγετε το κλάμα του, καθώς αυτό θα βλάψει τον χαρακτήρα του μακροπρόθεσμα.
Εκτός από τις δικές σας διατυπώσεις, έχουν μεγάλη σημασία και οι δικές του. Την επόμενη φορά που θα αντιδράσει υπερβολικά σε κάτι ασήμαντο, μην υποτιμήσετε τα συναισθήματά του, αλλά προσπαθήστε να τα περιγράψετε με απλές λέξεις. Έτσι θα το μάθετε να επικοινωνεί καλύτερα μαζί σας, ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε.
Ενθαρρύνετε το παιδί να λύσει τα προβλήματά του και να ξεπεράσει τους φόβους του
Όταν καταλάβετε πού ακριβώς είναι το πρόβλημα, μην βιαστείτε να το λύσετε εκ μέρους του ακόμη και αν σας είναι εύκολο. Περιγράψτε του βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνει και τον τρόπο που κάθε του κίνηση καταλήγει στο σωστό αποτέλεσμα, για να μπορέσει σταδιακά να βρίσκει μόνο του διεξόδους από τις δύσκολες καταστάσεις.
Αντίστοιχα, δώστε του κίνητρα με τη μορφή επιβράβευσης για να ξεπεράσει τους φόβους που συχνά μπαίνουν εμπόδιο στην πρόοδό του.