Οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών είναι αναμφίβολα ώρα για ξεκούραση, παιχνίδι και ξένοιαστη διασκέδαση. Άλλωστε τους αξίζει! Όλο το χρόνο είχαν να ανταποκριθούν σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα και να απορροφήσουν έναν τεράστιο όγκο νέων γνώσεων.
Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτεροι μαθητές διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν πίσω αν χάσουν εντελώς την επαφή τους με τα όσα έμαθαν τους προηγούμενους μήνες.
Διαβάστε επίσης: Παιδί και τέχνη: Ποια δραστηριότητα να επιλέξει
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να εξασκήσει τις δεξιότητές του στο διάβασμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να νιώσει ότι κάνει επανάληψη.
Ναι αλλά… στο παιδί μου δεν αρέσει το διάβασμα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η πλειοψηφία των παιδιών βαριέται το διάβασμα. Από τη μία πλευρά συχνά κάνουμε το λάθος να τα πιέζουμε να διαβάσουν, πράγμα που τα κάνει να το βλέπουν σαν υποχρέωση – και οι υποχρεώσεις ποτέ δεν είναι ευχάριστες.
Από την άλλη, τείνουμε να συνδέουμε τα βιβλία τόσο στενά με τη μάθηση που δεν τους αφήνουμε το περιθώριο να τα ευχαριστηθούν.
Κάποιες φορές η καθιέρωση προγράμματος ανάγνωσης μπορεί να κάνει ένα παιδί που δεν αγαπά τα βιβλία να αλλάξει γνώμη.
Το «μυστικό» είναι ο χρόνος που θα ορίσουμε για αυτό το σκοπό να είναι περιορισμένος, ώστε να μην το τρομάζει το παιδί. Ακόμη και ένα τέταρτο την ημέρα είναι αρκετό και, αν επιλέξουμε ένα βιβλίο που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά του, ενδέχεται να θελήσει από μόνο του να διευρύνει το χρόνο του διαβάσματος, ώστε να μάθει πιο σύντομα το τέλος της ιστορίας.
Αν το παιδί αρνείται να «θυσιάσει» έστω και ένα λεπτό από το καλοκαίρι του, μην το πιέσετε, για να μην καταλήξει να συνδυάζει τα βιβλία με τη δυσφορία.
Ίσως πειστεί από μία εναλλακτική μορφή τους η οποία θα μοιάζει πιο διασκεδαστική, όπως είναι τα μυθιστορήματα σε μορφή κόμιξ.
Δοκιμάστε παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν μαζί με την ηχητική τους έκδοση. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να βλέπει τις λέξεις ενώ ακούει κάποιον άλλο να διαβάζει, συνδυάζοντας τον ήχο με την εικόνα και θα εξοικειώνεται με το βιβλίο ως διασκέδαση.
Παράλληλα, η παραστατική αφήγηση της ιστορίας θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του και δεν θα του επιτρέπει να στρέφει την προσοχή του αλλού.