Η πραγματικότητα είναι ότι όταν αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, αυτά δεν εξαφανίζονται μαγικά… Όλοι χρειαζόμαστε μια διέξοδο. Ακόμη και τα παιδιά μπορεί να περνούν φάσεις που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αλλαγές.
Η λυπητερή μουσική μπορεί να δώσει στο παιδί έναν ακίνδυνο τρόπο να εξερευνήσει δύσκολα συναισθήματα που αποφεύγει ή κρατά για τον εαυτό του.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με ισχυρή αίσθηση ενσυναίσθησης έλκονται από τα λυπητερά τραγούδια. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μελαγχολικές μελωδίες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, την ενσυναίσθηση, τη φαντασία μας και εκείνα που ρυθμίζουν τα συναισθήματά μας.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 3 οφέλη της ενασχόλησής τους με τις τέχνες
Αυτό σημαίνει ότι αν το παιδί σας ακούει τέτοια μουσική κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων και μπορεί να συνδεθεί βαθύτερα μαζί τους.
Πώς αλλιώς βοηθά η λυπητερή μουσική το παιδί;
Συχνά, τα λυπητερά τραγούδια έχουν πιο αργούς ρυθμούς και χαμηλότερους τόνους από άλλα είδη μουσικής. Αυτός ο τύπος ήχου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (ορμόνη του στρες).
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο περιοδικό Emotion, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι λιγότερο αισιόδοξες μελωδίες έχουν ηρεμιστικές επιδράσεις ακόμη και σε άτομα με κατάθλιψη.
Μια ανασκόπηση των στοιχείων από εννέα προηγούμενες μελέτες έδειξε ότι η μουσικοθεραπεία βοήθησε τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα κατάθλιψης και να βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους όσον αφορά τομείς της ζωής τους όπως η εργασία, οι σχέσεις και άλλες δραστηριότητες.
Όταν τα συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα μας χωρίς διέξοδο έκφρασης, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη εσωτερική αναταραχή. Η ακρόαση λυπητερών τραγουδιών επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με έναν υγιή τρόπο.
Επιπλέον, το να ακούνε στίχους με τους οποίους ταυτίζονται μπορεί να τα παρηγορήσει, επειδή μιλάνε για συναισθήματα που μπορεί προηγουμένως να μην είχαν τα κατάλληλα λόγια να τα εκφράσουν.