Υλικά
300 γρ. ρεβίθια ολόκληρα ξηρά
1 ξηρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο στα 4
λίγο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
λίγο φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. αλεσμένο κύμινο
2 κ.γ. κόλιανδρο ξηρό
1 κ.σ. ταχίνι
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για το ντιπ
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
100 γρ. ταχίνι
4 κ.σ χυμό λεμόνι
2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
10 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ και τα καλύπτουμε με κρύο νερό με μια πρέζα αλάτι, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσουν για 12 με 14 ώρες ή για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε μέσα σε μίξερ με μαχαίρια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα φαλάφελ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Κατά διαστήματα σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο το πλάθουμε με τα χέρια μας σε μικρές ομοιόμορφες μπαλίτσες και μετά τα πιέζουμε να γίνουν μικρά μπιφτεκάκια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε μέσα λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για περίπου 1-2 λεπτά από την κάθε μεριά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ντιπ και τα αναμιγνύουμε καλά. Γαρνίρουμε με λίγο καβουρδισμένο σησάμι από πάνω. Συνοδεύουμε τα φαλάφελ με αραβικές πίτες, λεμόνι και ντιπ γιαουρτιού με ταχίνι.