Ολοι, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειονότητα, επιθυμούμε να αποκτήσουμε ένα εξωτικό μαύρισμα. Ετσι ενίοτε καταφεύγουμε σε ακραίες μεθόδους ή αναπαράγουμε τις λάθος συνήθειες των γονιών μας. Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο είναι πιο καταστροφική απ’ ό,τι πριν από κάποιες δεκαετίες.
Γι’ αυτό καταργούμε τις ξεπερασμένες τακτικές του παρελθόντος προκειμένου να αποκτήσουμε ένα υπέροχο χρυσαφένιο, αλλά κυρίως ασφαλές χρώμα.
Διαβάστε επίσης: Μαμά: Φροντίζοντας τον εαυτό σας μετά τον τοκετό
# Βάζουμε baby oil αντί για αντηλιακό
Αποτελεί ένα από τα λάθος πράγματα που έκαναν οι παλαιότεροι για να αποκτήσουν ένα τέλειο, σοκολατένιο μαύρισμα. (Κάποτε χρησιμοποιούσαν καθρέφτη ή αλουμινόχαρτο που μεγιστοποιούν την αντανάκλαση του ήλιου, άλλο ένα μεγάλο λάθος).
Το baby oil είναι μια χαρά καλλυντικό για να το χρησιμοποιούμε μετά το μπάνιο. Ενυδατώνει σε βάθος, χαρίζει λάμψη, τονίζει το μαύρισμα και την απαλή υφή της επιδερμίδας. Ωστόσο απαγορεύεται στην παραλία, γιατί δεν παρέχει απολύτως καμία αντηλιακή προστασία. Το ίδιο ισχύει και για τη βαζελίνη.
# Αφού μαυρίσουμε δεν φοράμε αντηλιακό
Οι ανάγκες της επιδερμίδας για αντηλιακή προστασία είναι υψηλότερη στις αρχές του καλοκαιριού, γιατί είναι ακόμα λευκή. Καθώς παράγεται μελανίνη, αυτή σταδιακά γίνεται πιο σκουρόχρωμη. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργήσουμε το αντηλιακό.
Κι αυτό γιατί το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να μην καίγεται εύκολα, αλλά εξακολουθεί να κινδυνεύει από τις ακτίνες UVΑ, που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος, προκαλούν κηλίδες ή ακόμα και μελάνωμα. Ετσι, αφού μαυρίσουμε μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρότερο δείκτη προστασίας.
# Αν καθόμαστε στη σκιά, γιατί να βάλουμε αντηλιακό
Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σε εμάς είτε είμαστε στη σκιά είτε όχι. Ακόμη και μια συννεφιασμένη μέρα, πάνω από το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τα σύννεφα. Άρα το αντηλιακό επιβάλλεται, πάντα με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας.
# Χρησιμοποιώ αδιάβροχο αντηλιακό, άρα δεν είναι απαραίτητη η ανανέωσή του
Δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά αλλά ανθεκτικά στο νερό και τον ιδρώτα, τα οποία σταματάνε να προστατεύουν επαρκώς ύστερα από κάποια λεπτά παραμονής στη θάλασσα ή την πισίνα. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να το ανανεώνουμε κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα.