Νεογέννητο: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αναπνοή του

Ένα νεογέννητο μωρό αναπνέει με διαφορετικό τρόπο και ρυθμό από εμάς, γεγονός που μπορεί να μας ανησυχήσει. Τι θεωρείται φυσιολογικό και τι όχι σε σχέση με την αναπνοή του;
20 Ιουλίου 2023 | 08:00

Το νεογέννητο μωρό μας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του αναπνέει γρήγορα, τόσο που μπορεί να πιστεύουμε πως κάτι το έχει ταράξει ή πως μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που κάνουν το αναπνευστικό σύστημα των νεογνών, το οποίο είναι ακόμα μικρό και «ανώριμο» να διαφέρει από το δικό μας και είναι φυσιολογικά. Αρχικά, τα μωρά παίρνουν περίπου 40 με  60 αναπνοές το λεπτό και αυτό αντανακλάται άμεσα στην κίνηση του στήθους τους το οποίο έχει λίγο λιπώδη ιστό και κάνει πιο αισθητές τις επιταχυνόμενες αναπνευστικές κινήσεις τους.

Για να γίνει αυτό καλύτερα κατανοητό, εάν ένα νεογέννητο παίρνει 60 αναπνοές ανά λεπτό, ένας ενήλικας παίρνει μόνο 20. Η αναπνοή του μωρού χαρακτηρίζεται επίσης από ρυθμικές αλλαγές. Τα μωρά μπορεί ακόμη και να ροχαλίζουν, να αναστενάζουν και να κάνουν ιδιαίτερους θορύβους.

 

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Πώς αναπτύσσονται συναισθηματικά μεταξύ 6 και 12 μηνών;

 

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αναπνοή του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του

#1 Μη σταθερός ρυθμός

Τα νεογέννητα μωρά αναπνέουν με ασταθή ρυθμική δυναμική. Τη μια στιγμή μπορεί να πάρουν μια βαθιά αναπνοή με «επιτάχυνση» και μέσα σε λίγα λεπτά, οι αναπνοές μπορεί να αλλάξουν σε αργές και σύντομες.

Δεδομένου ότι τα νεογέννητα κλαίνε συχνά, αυτό επηρεάζει επίσης το ρυθμό της αναπνοής τους, η οποία ηρεμεί όταν σταματήσουν να κλαίνε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόωρα μωρά είναι πιο επιρρεπή σε «ακανόνιστη» αναπνοή, ως αποτέλεσμα της «ανωριμότητας» των πνευμόνων τους.

#2 Αναπνοή μόνο από τη μύτη

Άλλο ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι τα μωρά παίρνουν αέρα μόνο από τη μύτη τους. Αυτό συμβαίνει μέχρι περίπου την ηλικία των έξι μηνών.

#3 Σχετικά με το ροχαλητό

Μια άλλη ενέργεια που σχετίζεται με την αναπνοή του μωρού είναι το ροχαλητό. Υπαίτιες για αυτό είναι οι ρινικές εκκρίσεις οι οποίες είναι συχνές στα μωρά (λόγω του κλάματος και των κρυολογημάτων).

Γενικά, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο ροχαλητό. Εάν το μωρό δεν έχει κρυολόγημα ή βλέννα και ροχαλίζει πολύ, θα πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον παιδίατρο.

Επιπλέον, θα πρέπει να παρατηρούμε αν το μωρό μας ιδρώνει πολύ όταν κοιμάται τη νύχτα, αν αισθάνεται άβολα ή κοιμάται σε περίεργες στάσεις και αν η αναπνοή του σταματά για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

#4 Περιοδική ή κυκλική αναπνοή

Κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, τα μωρά συνήθως σταματούν να αναπνέουν μεταξύ 5 και 10 δευτερολέπτων και ξαναρχίζουν αυτόματα τον αναπνευστικό κύκλο χωρίς να επηρεάζεται το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Εάν όμως η παύση διαρκέσει περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα, τότε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Τα επικίνδυνα σημάδια

Θα πρέπει να κινητοποιηθείτε:

  • Αν παρατηρήσετε ότι η γρήγορη αναπνοή του μωρού ξεπερνά τις 60 αναπνοές ανά λεπτό.
  • Σε περίπτωση που το μωρό αναπνέει με μεγάλη δυσκολία.
  • Εάν το πρόσωπο, το στόμα, η γλώσσα ή οποιοδήποτε άκρο του μωρού αλλάξει χρώμα.

Τέλος, είναι ωφέλιμο να μάθετε να παρέχετε στο μωρό σας τις πρώτες βοήθειες όπως είναι η  καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version