Αναμένοντας το μωρό σας μπορεί τα συναισθήματα του ενθουσιασμού να εναλλάσσονται με συναισθήματα αγωνίας και όχι μόνο για εκείνο. Σκέψεις που αφορούν το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους, όπως: «Πώς να εξηγήσω στο παιδί τι σημαίνει πρακτικά να έχεις αδερφάκι;», «Μήπως το παιδί νιώθει ζήλια;», «Πώς θα το βοηθήσω να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα;» κτλ.
Ας δούμε κάποιες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να σας καθησυχάσουν οικογενειακώς…
Διαβάστε επίσης: Μεταβατικά παιχνίδια: Το αρκουδάκι που το παιδί μας δε θέλει να αποχωριστεί…
Πώς να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί για τον ερχομό του μωρού
Εάν είναι 1- 2 ετών
Μην περιμένετε από το μωρό σας να έχει και μεγάλη κατανόηση για τον ερχομό ενός άλλου μωρού. Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να έχεις αδερφάκι.
Αφήστε απλά το παιδί σας να σας ακούει να μιλάτε για το αδερφάκι του. Μπορεί να μην καταλαβαίνει γιατί είστε ενθουσιασμένοι, αλλά η στάση σας αυτή θα είναι μεταδοτική…
Όταν έρθει το μωρό, μην αμελείτε να αγκαλιάζετε, να ακούτε, να αφιερώνετε χρόνο και να δείχνετε την αγάπη σας εξίσου και στα δυο.
Από 2 έως 4 ετών
Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά τείνουν να είναι πολύ δεμένα με τους γονείς τους και δυσκολεύονται να τους «μοιραστούν». Επομένως, το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να αντιδρά στο μωρό που έρχεται, αντιμετωπίζοντας αυτόν τον ερχομό σαν απειλή.
Μιλήστε με το παιδί για το μωρό λίγο αργότερα, όταν για παράδειγμα αρχίζετε να αγοράζετε νέα βρεφικά είδη. Αναζητήστε εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που θα βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει. Είναι σημαντικό να είστε πάντα ειλικρινείς μαζί του σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές. Εξηγήστε στο παιδί ότι το μωρό θα είναι γλυκό και τρυφερό, αλλά επίσης ότι θα κλαίει και θα χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Επιπλέον, ότι θα περάσει λίγος χρόνος μέχρι να μπορέσει να παίξει μαζί του.
Φροντίστε δε πάντα να αφιερώνετε ξεχωριστό χρόνο και στο μεγαλύτερο παιδί.
Επιπλέον:
- Μην «κατακλύζετε» το παιδί με πρόσθετες αλλαγές. Εάν σκοπεύετε να του αλλάξετε για παράδειγμα το υπνοδωμάτιο ή από την κούνια να το πάτε στο κρεβάτι, κάντε το σταδιακά πριν την άφιξη του μωρού.
Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να παρουσιάζουν συμπεριφορές που δεν αντιστοιχούν στο αναπτυξιακό τους επίπεδο. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να αρχίσει να ζητά να πίνει πάλι γάλα από το μπουκάλι. Αντιδράστε σε τέτοιες συμπεριφορές με αγάπη και υπομονή. Είναι ο τρόπος του παιδιού σας να σας τραβά την προσοχή σε αυτό το ανασφαλές για εκείνο στάδιο.
Παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω
Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν αισθάνονται και τόσο πολύ να απειλούνται από τον ερχομό ενός αδερφού- αδερφής. Ωστόσο, μπορεί να νιώσουν ζήλια για όλη την προσοχή που λαμβάνει το νεογέννητο.
Εάν συμβεί αυτό, εξηγήστε στο παιδί τι συμβαίνει με απλό τρόπο ώστε να μπορεί να το κατανοήσει. Εξηγήστε του τι σημαίνει να έχετε ένα μωρό στο σπίτι, τις αλλαγές δηλαδή που αυτό συνεπάγεται. Μιλήστε τόσο για τις θετικές όσο και για τις όχι και τόσο θετικές πτυχές της νέας αυτής κατάστασης.
Επιτρέψτε του να σας επισκεφτεί στο νοσοκομείο και να γνωρίσει το μωρό. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει μέρος της οικογένειας που μεγαλώνει. Συστήστε στο παιδί το νέο μέλος και κάντε το να νιώσει «μεγάλο» και άρα πιο έμπειρο και πιο υπεύθυνο από το μικρό.
Και βέβαια όπως είπαμε και παραπάνω, μην ξεχνάτε να περνάτε προσωπικό χρόνο με το κάθε παιδί δείχνοντάς τους κάθε μέρα το πόσο ξεχωριστά και πολύτιμα είναι για εσάς.