Τα γενέθλιά σας, παρόλο που δεν τα διαλλέγετε, μπορούν να επηρεάσουν πολλές πτυχές της ζωής σας (ακόμη και αν δεν πιστεύετε στην αστρολογία). Για παράδειγμα, τα παιδιά που γεννιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ.
Εάν το παιδί σας γεννήθηκε καλοκαίρι και κολλάει γρίπη πιο συχνά από άλλα παιδιά, δεν είστε μόνοι. Οι ερευνητές Bapu Jena και Chris Worsham παρατήρησαν ότι και οι δύο είχαν το ίδιο πρόβλημα με τα δικά τους παιδιά. Έτσι, αποφάσισαν να το μελετήσουν.
Αναλύοντας δεδομένα ενός εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών, βρήκαν ότι τα παιδιά του καλοκαιριού ήταν λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
Διαβάστε επίσης: Παππούς και γιαγιά: Από τι μπορούν να σας προστατέψουν τα εγγόνια σας;
Συγκεκριμένα, περίπου το 40% των παιδιών που γεννήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιουλίου έκαναν εμβόλιο κατά της γρίπης, σε σύγκριση με το 55% των παιδιών που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο.
Ως αποτέλεσμα, αν έχετε ένα παιδί του καλοκαιριού στο σπίτι, είναι πιο πιθανό να κολλήσετε κι εσείς ή άλλα μέλη της οικογένειας από εκείνο.
Γίνεται τα παιδιά να κολλήσουν γρίπη και το καλοκαίρι;
Έξω έχει άπειρη ζέστη, ο ήλιος καίει και το παιδί νιώθει μια ενόχληση στο λαιμό και πόνους στο σώμα. Ωχ, ανεβάζει και πυρετό… Μήπως έχει Covid; Ναι, αλλά αυτά είναι και τα συμπτώματα της γρίπης.
Μόνο που… είναι Ιούλιος. Πώς γίνεται να κρύωσε; Κι όμως, το κρυολόγημα μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα και το καλοκαίρι ακόμη και να μας χαλάσει τις διακοπές. Απλά είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουμε, επειδή δεν είμαστε όλοι μαζεμένοι σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους.
Ενώ τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος μπορεί να φαίνονται γενικά ίδια – βουλωμένη μύτη ή ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, ερεθισμένος λαιμός, βήχας, πόνος και μερικές φορές πυρετός – υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί (για την ακρίβεια, πάνω από 200) που μπορεί να είναι η αιτία.
Οι περισσότεροι μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή του έτους, αλλά μερικοί είναι πιο εποχικοί, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να καθορίσει πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ο ιός σε μια επιφάνεια.
Το καλοκαιρινό κρυολόγημα τείνει να προκαλείται από ιούς όπως ο εντεροϊός ή ο αδενοϊός. Αυτοί μπορούν να αντέξουν καλά στη ζέστη. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι πίσω από τα περισσότερα χειμερινά κρυολογήματα είναι οι ρινοϊοί.