Ένα ίσως από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα παιδιά στην εφηβεία είναι ότι οι προκαταλήψεις υπάρχουν γύρω τους σε… αφθονία, δημιουργώντας λανθασμένες προσδοκίες. Ποιες είναι οι πιο κοινές από αυτές;
6 στερεότυπα που «στιγματίζουν» τους εφήβους
Οι έφηβοι:
#1 Είναι επαναστάτες
Λέμε ότι οι έφηβοι είναι επαναστάτες σαν να είναι κάτι ξένο και πολύ μακρινό από την ενήλικη ζωή μας.
Η εφηβεία είναι ένα στάδιο κατά το οποίο τα παιδιά επιδιώκουν να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα και αυτό συνεπάγεται το να αποφασίζουν και να εκφράζουν περισσότερο τη γνώμη τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επαναστατικοί. Και ακόμα κι αν ήταν, αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό.
Διαβάστε επίσης: Έφηβο παιδί: Τι μπορεί να το προβληματίζει;
#2 Είναι τεμπέληδες
Συχνά, μιλάμε για την τεμπελιά των παιδιών μας σαν να είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο εκείνα και αυτό το στάδιο της ζωής. Δεν υπάρχει όμως και στην ενήλικη ζωή; Σκεφτείτε κάποια στιγμή τα πιάτα που μαζεύτηκαν άπλυτα στην κουζίνα ή τη σκόνη που μάλλον καλά κάναμε και αφήσαμε για… αύριο.
Είναι επίσης καλό να αναρωτηθούμε σε τι τεμπελιάζουν ακριβώς καθώς τα παιδιά έχουν γενικά πολλή ενέργεια και είναι ικανά να αφοσιωθούν στα θέματα που τους ενδιαφέρουν και τους εμπνέουν.
#3 Δεν έχουν αξίες
Πολλές φορές, ακούμε φράσεις όπως «τα παιδιά στις μέρες μας δεν σέβονται πλέον τους γονείς τους». Ωστόσο, όταν ένας έφηβος εναντιώνεται στη μαμά και τον μπαμπά, αυτό δεν σημαίνει πως στερείται αξιών. Εκτός αν με τον όρο «σεβασμός» εννοούμε τη σιωπηλή υπακοή των παιδιών.
Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν εμάς τελικά δεν μας αρέσει η αμφισβήτηση, ειδικά από το έφηβο παιδί μας με την τόσο μικρή εμπειρία, ακόμα κι αν τα όσα λέει, είναι λογικά;
#4 Είναι ασταθείς συναισθηματικά
Μήπως να λέγαμε πιο σωστά πως απλώς εξακολουθούν να αναπτύσσονται;
#5 Επηρεάζονται εύκολα
Είναι αλήθεια ότι στην εφηβεία, οι παρέες των συνομηλίκων αποκτούν μεγάλη αξία και μερικές φορές, η αποδοχή υπερτερεί της διαφοροποίησης. Το να είναι μέλος μιας ομάδας είναι σημαντικό για τους εφήβους και αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν συγκεκριμένες τάσεις και συμπεριφορές.
Ωστόσο, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και τελικά, και πάλι αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε αυτοκριτική και να αναρωτηθούμε κατά πόσον επηρεαζόμαστε όλοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην ενήλικη ζωή από τους γύρω μας (social media, διαφημίσεις κτλ.).
#6 Είναι στα κινητά τους όλη μέρα
Είναι αλήθεια ότι η χρήση της τεχνολογίας σε αυτό το στάδιο είναι συνήθως υπερβολική και ότι αυτό φέρνει προβλήματα στην προσοχή, τη συγκέντρωση και την επικοινωνία μεταξύ των μελών της κάθε οικογένειας. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας είναι κάτι που αφορά και πολλούς ενήλικες επομένως πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον στο σπίτι κανόνες και όρια τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Δεν υπάρχει μόνο μία εφηβεία
Το να αναγνωρίσουμε και να αμφισβητήσουμε κάποια στερεότυπα που αφορούν τα έφηβα παιδιά μας δεν σημαίνει πως αυτό δεν είναι ένα στάδιο με τις δικές του δυσκολίες. Αυτή η κατανόηση αφορά περισσότερο την παραδοχή πως οι στερεότυπες αναγνώσεις δεν αρκούν και πως δεν υπάρχει μια «ενιαία» πραγματικότητα.
Εξάλλου, το κίνητρο των εφήβων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι λαμβάνουν από το περιβάλλον τους. Αν ακούν όλη μέρα ότι δεν κάνουν τίποτα πέραν του να παίζουν στο κινητό, πόσο πρόθυμοι θα είναι να αλλάξουν αυτή τη βαθιά ριζωμένη εικόνα;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος τον τρόπο με τον οποίο κοινές πεποιθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τις σκέψεις που εσωτερικεύουμε από μικρή ηλικία και το πώς αυτές καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τον κόσμο μεγαλώνοντας.