Για να το διευκρινίσουμε: Το να είσαι ντροπαλός δεν είναι αδυναμία, ευάλωτο σημείο, δείκτης κακής αυτοεκτίμησης ή εγγενές πρόβλημα. Είναι μια κατηγορία φυσιολογικής κοινωνικής συμπεριφοράς ή/και ιδιοσυγκρασίας που μοιράζεται περίπου το ένα τρίτο των παιδιών.
Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα ανταπεξέλθει το παιδί σας στο σχολείο, αλλά η εσωστρέφεια συχνά συνοδεύεται από αξιοζήλευτες ικανότητες προβληματισμού και συνεργασίας, υπομονή, αυτοέλεγχο και ευγένεια.
Επειδή το παιδί σας μπορεί να είναι πιο συνεσταλμένο τώρα, δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χρειάζεται κατανόηση και υπομονή μέχρι βρει τον εαυτό του, ειδικά στην παιδική ηλικία.
Διαβάστε επίσης: Έξυπνα και συναισθηματικά ευφυή παιδιά: 4 φράσεις που δεν πρέπει να τους λέμε
Θυμηθείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται στην ανάπτυξη και στο στάδιο που «χτίζει» τη δική του ταυτότητα. Γι’ αυτό οι «ταμπέλες» και η απόδοση χαρακτηρισμών όπως «είσαι πολύ ντροπαλός/ή» δεν είναι καθόλου ωφέλιμες.
Είναι πολύ σημαντικό να μην συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους και να μην τα πιέζεται να είναι πιο κοινωνικά απ’ ό,τι νιώθουν άνετα. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο να τα βοηθήσετε να χτίσουν αυτοπεποίθηση και λιγότερες μεν, αλλά πιο ουσιαστικές δε, σχέσεις.
Συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά
- Αποφύγετε να επιβάλλετε στο παιδί μια στάση που δεν είναι έτοιμο να υιοθετήσει.
- Δεν χρειάζεται να γεμίσετε στις κοινωνικές συναναστροφές σας τις σιωπές του παιδιού. Μέσω αυτών των μικρών προκλήσεων το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει σταδιακά τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αναπτύξει κοινωνικούς δεσμούς με μεγαλύτερη ευκολία με την πάροδο του χρόνου.
- Όταν λέτε «συγγνώμη, είναι ντροπαλός» σε έναν άλλο ενήλικα που προσπαθεί ανεπιτυχώς να μιλήσει στο παιδί σας, το παιδί σας μπορεί να παίρνει το μήνυμα ότι η εσωστρέφειά του είναι κάτι αρνητικό.
- Προτιμήστε να πείτε κάτι σαν «είναι πολύ ήσυχος τώρα». Αυτό αναγνωρίζει το πώς αισθάνεται το παιδί σας τη δεδομένη στιγμή καθώς και ότι μπορεί να μην αισθάνεται πάντα έτσι.
- Συζητήστε με το παιδί σας μετά από καταστάσεις που το έχουν κάνει να σιωπήσει.
- Επιβραβεύστε το παιδί για την προσπάθειά του.
- Η εμπειρία της αποτυχίας παρέχει το αντίδοτο στο φόβο.
- Να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε κατανόηση όταν το παιδί χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
- Δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοχής εντός της οικογένειάς σας, θα δώσετε στο παιδί σας την ελευθερία να ξεδιπλωθεί.