Αν το παιδί σας δεν μπορεί να κοιμηθεί, αυτό γίνεται αυτόματα πρόβλημα όλης της οικογένειας. Και κανείς δεν συνειδητοποιεί πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος… μέχρι να τον «χάσει».
Η έλλειψη ύπνου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, μπορεί να μειώσει την ενέργεια, τη διάθεση, τα κίνητρα και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης: Μωρό και καλοκαιρινός ύπνος: Πώς θα το βοηθήσουμε να κοιμάται καλύτερα;
Αν έχετε παρατηρήσει το παιδί σας να εμφανίζει 3 ή περισσότερά από τα παρακάτω σημάδια, τότε πιθανότατα δεν κοιμάται αρκετές ώρες ή πρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου του:
- Του παίρνει 30 λεπτά ή περισσότερο για να αποκοιμηθεί.
- Σπάνια θυμάται τα όνειρά του.
- Ξυπνάει το πρωί κουρασμένο.
- Πεινάει πιο συχνά και ζητάει πρόχειρο φαγητό.
- Ξυπνάει νωρίτερα το πρωί από ό,τι θα θέλατε.
- Νιώθει υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Ξυπνάειμία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Το μυαλό του όταν ξαπλώνει γεμίζει με ανησυχίες και άλλες σκέψεις.
- Τα μάτια του είναι πρησμένα ή κόκκινα.
- Τα συναισθήματά του είναι ανεξέλεγκτα – θυμός, παρορμητικότητα, ξεσπάσματα κ.α.
Μην κάνετε αυτό το λάθος
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όσο πιο αργά πάει το παιδί για ύπνο, τόσο πιο κουρασμένο θα είναι. Στην πραγματικότητα, το να καθυστερείτε την ώρα του ύπνου του παιδιού μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Αν το παιδί κουραστεί υπερβολικά και ο οργανισμός του χάσει το φυσικό παράθυρο ύπνου, ο κιρκάδιος ρυθμός του μπορεί να απορρυθμιστεί. Έτσι, μπορεί να δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί και θα ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα φυσικά σημάδια κούρασης (όπως το χασμουρητό, η ευερεθιστότητα κ.λπ.) και να μετατοπίζετε την ώρα του ύπνου σύμφωνα με αυτά.
Γιατί πρέπει να υιοθετήσετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν για την ημέρα. Λόγω της προβλεψιμότητάς τους, βοηθούν επίσης τα παιδιά να κοιμηθούν μόνα τους και να παραμείνουν στο κρεβάτι τους το βράδυ.
Όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο και σηκώνονται την ίδια ώρα καθημερινά, το σώμα τους μπαίνει σε έναν ρυθμό. Ως εκ τούτου, τη νύχτα, θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κούρασης και πότε είναι ώρα να πάνε για ύπνο.