Πολλοί γονείς θέλουν να επέμβουν και να τη σταματήσουν αμέσως έναν καυγά ανάμεσα στα αδέλφια…
Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, τα παιδιά μπορούν να μάθουν κρίσιμες δεξιότητες διαπροσωπικών σχέσεων, όπως η συνεργασία, η κατανόηση της άποψης του άλλου και η διαχείριση των συναισθημάτων.
Έτσι, μπορούν, επίσης, να μάθουν πώς να επιλύουν προβλήματα καθώς και να εξετάζουν τις μελλοντικές δυνατότητες και τις συνέπειες των πράξεών τους.
Διαβάστε επίσης: Έξυπνα και συναισθηματικά ευφυή παιδιά: 4 φράσεις που δεν πρέπει να τους λέμε
Μην ανησυχείτε. Όταν τα παιδιά αποκτήσουν τελικά αυτές τις ιδιότητες, οι αντιπαλότητες θα μειωθούν από μόνες τους.
Παρόλο που τα αδέλφια διαμαρτύρονται και τσακώνονται συχνά, είναι πολύ πιο κοντά από όσο μπορείτε να αντιληφθείτε. Η εξομάλυνση αυτών των διαφορών, παράλληλα, τα προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για τις μελλοντικές κοινωνικές επαφές που θα κληθούν να έχουν, καθώς μαθαίνουν από νωρίς τον τρόπο για να διαχειριστούν τις καταστάσεις γύρω τους.
Γιατί τσακώνονται τα αδέλφια
Κάθε καυγάς μπορεί να πυροδοτηθεί από κάτι διαφορετικό, όπως η ανυπομονησία ή τα διαφορετικά ενδιαφέροντα, όμως η αιτία ακόμα και των διαφορετικών φαινομενικά τσακωμών πιθανότατα είναι κοινή και μεγαλύτερη από απλές διαφωνίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να είναι η σύγκρουση προσωπικοτήτων.
Σε άλλες, μπορεί να είναι ανεπίλυτα συναισθήματα αντιπαλότητας, που δεν έχετε παρατηρήσει. Ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί λιγότερα ευνοημένο από τον μπαμπά ή την μαμά κι επομένως να είναι επιθετικό απέναντι στο αδελφάκι του.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως γονείς
Όποια και αν είναι η αιτία πίσω από τους τσακωμούς, είναι σημαντικό ως γονείς να ενθαρρύνετε τον αδελφικό τους δεσμό και να διασφαλίζεται ότι οι συγκρούσεις αυτές δεν θα βλάψουν την σχέση τους.
Τα παιδιά που διδάσκονται από νωρίς να διαχειρίζονται με εποικοδομητικό τρόπο τις διαφωνίες θα μπορούν να παραμένουν ψύχραιμα, διευθετώντας τις διαφορές τους και ξεπερνώντας το στάδιο των καυγάδων.
Εξηγήστε στα παιδιά ότι η οικογένειά σας λειτουργεί καλύτερα σαν ομάδα, η οποία πετυχαίνει ότι είστε ενωμένοι. Έτσι οι καυγάδες ανάμεσά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ομάδα.
Οι τσακωμοί, υπό το πρίσμα του σεβασμού, χάνουν την ένταση τους και τα παιδιά θα μπορούν να συζητήσουν με ψυχραιμία για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια επιλογή που θα τα συμφέρει και τα δύο.