Το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, μέσω μιας έρευνας, ήρθε να επιβεβαιώσει όσα υποψιαζόμασταν για την υγεία των παιδιών και την τηλεόραση…
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PEDIATRICS, διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με μια σειρά μεταβολικών προβλημάτων υγείας που μπορεί να εκδηλωθούν μετά από χρόνια.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας ιατρικός όρος που αναφέρεται σε ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του υψηλού σακχάρου στο αίμα, του υπερβολικού σωματικού λίπους και των μη φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.
Διαβάστε επίσης: Πώς η ζωγραφική βελτιώνει συνολικά τη ζωή των παιδιών
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι θα πρέπει να περιορίζουν τον ψυχαγωγικό χρόνο τους στην οθόνη.
Τι λέει η επιστήμη για την τηλεόραση στην παιδική ηλικία
Παρά το γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε πολλές συσκευές, η τηλεόραση εξακολουθεί να έχει την πρώτη θέση, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και τριών ετών που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, είτε σε τηλεόραση, υπολογιστή ή φορητή συσκευή, γίνονται λιγότερο ενεργά όταν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ή έξι ετών, σε σχέση με τα παιδιά που περνούν το πολύ μία ώρα την ημέρα μπροστά στην οθόνη.
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που κάθονται μπροστά στην οθόνη για δύο ή για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα κάνουν τουλάχιστον 40 λεπτά περισσότερη καθιστική ζωή όταν φτάνουν τα πέντε ή έξι, έχοντας πιο περιορισμένο χρόνο για σωματική δραστηριότητα, παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες.
Ο ΠΟΥ έχει συστήσει ότι μια ώρα είναι αρκετή.
Επιπλέον, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες στο παρελθόν, οι οθόνες αντικαθιστούν πιο χρήσιμες δραστηριότητες, όπως ο ύπνος, ενώ η αυξημένη χρήση τους σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, κυρίως με την παχυσαρκία.