Για να μεγαλώσει το μωρό μας καλά, είναι σημαντικό να του δίνουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα καθώς ο οργανισμός του αναπτύσσεται με… εντυπωσιακή ταχύτητα.
Ποια είναι κάποια από αυτά;
Διαβάστε επίσης: Μητρικό γάλα: Ανήκει και αυτό στα λειτουργικά τρόφιμα;
Απλοί τρόποι που βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού μας
Το τραγούδι
Όταν το μωρό ακούει το τραγούδι μας, κινητοποιείται το ενδιαφέρον του τόσο για τη μουσική όσο και για τη λεκτική επικοινωνία. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο ρεπερτόριό σας το «χαρωπά τα δυο μου χέρια» αλλά και οποιοδήποτε άλλο τραγούδι σας αρέσει.
Με τα τραγούδια που συνοδεύονται από κινήσεις ή παντομίμα τα παιδιά εξασκούν την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεών τους.
Η «συνομιλία»
Δεν αρκεί μονάχα να μιλάμε στο μωρό μας. Πρέπει και να το ακούμε και να του απαντάμε! Μπορεί να μην μιλά, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας. Δίνοντας σημασία σε ό,τι κάνει και ό,τι προσπαθεί να πει, χτίζουμε σημαντικές γέφυρες επικοινωνίας μαζί του.
Φροντίστε κατά τη διάρκεια της «συνομιλίας» σας να κρατάτε μαζί του οπτική επαφή, να ανταποκρίνεστε και να βλέπει το μωρό πρόσωπό σας. Τα νεογέννητα μπορούν να εστιάσουν το βλέμμα τους σε μια απόσταση περίπου 20-25 εκατοστών επομένως όταν το παίρνετε αγκαλιά ή το κοιτάζετε πάνω από την κούνια του, φροντίστε το πρόσωπό σας να είναι σε τέτοια απόσταση ώστε να σας βλέπει καθαρά.
Παιχνίδια και βιβλία
Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν όλα τα χρώματα, μπορούν όμως να δουν τα πιο έντονα, όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε. Δώστε λοιπόν στο μωρό σας παιχνίδια σε έντονα χρώματα και διαβάστε του βιβλία με εικόνες.
Επιπλέον, βάλτε παιχνίδια στο μπάνιο του. Με μερικούς χρωματιστούς κύβους τους οποίους μπορεί να γεμίζει με νερό και μετά να τους αδειάζει και καραβάκια για να τα «ταξιδεύει» μέσα στην μπανιέρα γυμνάζει τα χέρια του με τρόπους που δύσκολα μπορεί να εξασκήσει έξω από το νερό.
Σταθερό πρόγραμμα
Τα παιδιά με το πρόγραμμα νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.
Ακολουθήστε ευλαβικά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις ώρες στις οποίες θα γίνονται οι καθημερινές δραστηριότητες που το αφορούν όπως τα γεύματα, η βόλτα, ο ύπνος, το παιχνίδι και το μπάνιο.
Πριν ξεκινήσει κάθε διαδικασία, προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει τι πρόκειται να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, πριν το βάλετε στο καρεκλάκι για να φάει, δείξτε του το κουτάλι και πείτε του πως ήρθε η ώρα του φαγητού.
Τι άλλο είναι καλό να κάνετε
Μην το πιέζετε
Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι χρήσιμο να του δίνετε κίνητρα, αλλά ποτέ μην το πιέζετε να κάνει κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί. Εάν εσείς προτείνετε ένα παιχνίδι κι εκείνο δεν ανταποκρίνεται, ξεχάστε το και εμφανίστε το ξανά μετά από μερικές μέρες.
Μην βιαστείτε να του φορέσετε παπουτσάκια
Όταν το παιδί περπατάει ξυπόλυτο, γυμνάζει τα δάχτυλα και τους μυς των ποδιών του.
Καλό θα ήταν να αποκτήσει τα πρώτα του παπουτσάκια, αφού έχει ήδη περπατήσει περίπου έξι εβδομάδες μόνο με τα καλτσάκια του.
Φέρτε το μωρό σας σε επαφή με άλλα μωρά
Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν παίζουν με άλλα παιδιά. Φροντίστε λοιπόν το μωρό σας να έρχεται συχνά σε επαφή με άλλα μωρά της ίδιας ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό θα εξασκήσει την κοινωνικότητα και τη λεκτική του επικοινωνία.