«Τι περιμένεις, τι σου έρχεται»

Διαβάστε επίσης: Μωρό και καλοκαιρινός ύπνος: Πώς θα το βοηθήσουμε να κοιμάται καλύτερα;

Ως νέος γονιός, είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσετε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τον ερχομό του παιδιού σας. Θα συζητήσετε, θα διαβάσετε, θα ενημερωθείτε λεπτομερώς, ώστε να αισθάνεστε πιο ασφαλείς. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει καλύτερα από την ίδια την πραγματικότητα.

Όταν παίρνετε στα χέρια σας το μωρό σας για πρώτη φορά, ίσως ξεχάσετε όλα εκείνα για τα οποία είχατε προετοιμαστεί… Κι αυτό γιατί, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό σας. Τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν και αυξάνονται αυτά της προλακτίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τον μεταβολισμό, τη λειτουργία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση την όλη σας συμπεριφορά. Με το που αρχίσετε να αλληλεπιδράτε και να παίζετε με το μωρό σας, έρχεται και «η ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη ή αλλιώς οξυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή ενισχύει θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας όπως η εξωστρέφεια, η τρυφερότητα και ο αλτρουισμός.

Όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν με την γέννηση ενός παιδιού, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της πατρικής συμπεριφοράς. Με απλά λόγια, όσο πιο πολύ κρατάτε στην αγκαλιά σας το μικρό αυτό πλασματάκι, τόσο πιο πολύ μπαμπάς αρχίζετε να νιώθετε.

 

Μπαμπάδες, κάντε την αρχή!

Μια γυναίκα αισθάνεται τη μητρότητα πολύ πριν γεννηθεί το μωρό της. Είναι λογικό άλλωστε αφού το κυοφορεί για 9 μήνες. Με την γέννηση του μωρού, η μητέρα έχει επίσης να κάνει πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με το παιδί. Τόσα πολλά, που ο μπαμπάς μένει συχνά στο περιθώριο. Ειδικά σε τομείς όπως για παράδειγμα το τάισμα του μωρού, πολλοί μπαμπάδες δηλώνουν εντελώς αποκλεισμένοι.

Ωστόσο, πολλοί άνδρες υποστηρίζουν πως θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο, απλώς δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γίνει η αρχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμμετοχή του πατέρα σε πρακτικές δραστηριότητες όπως η αλλαγή πάνας, αλλά και σε άλλες όπως το παιχνίδι ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευημερία τόσο του γονιού, όσο και του μωρού.

Απλές καθημερινές συμμετοχές λοιπόν σε ό,τι αφορά το βρέφος αρκούν για την καλή υγεία και την ευτυχία πατέρα-παιδιού.

«Ισότιμοι συνεργάτες»

Οι δυσκολίες και οι χαρές της ανατροφής των παιδιών αφορούν και τη μητέρα και τον πατέρα. Δεν υπάρχει «εφεδρικός γονέας» στο μεγάλωμα του παιδιού και τόσο η μαμά, όσο και ο μπαμπάς είναι εξίσου ικανοί να παρέχουν όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό. Είναι ωφέλιμο λοιπόν, από την βρεφική ακόμη περίοδο που διανύει το παιδί σας, να ρωτήσετε τη σύντροφό σας τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, συναισθηματικά και σωματικά.

Μην περιμένετε να γίνετε ο τέλειος σύντροφος και ο τέλειος γονιός. Το ερώτημα: «Είμαι καλός πατέρας» είναι περισσότερο αγχωτικό παρά εποικοδομητικό. Η ουσία είναι να εμπλακείτε και άμεσα θα δείτε πως θα δημιουργηθεί αυτός ο μοναδικός δεσμός που ο κάθε ένας από εμάς αναπτύσσει με τα μέλη της οικογένειάς του. Δείξτε με κάθε τρόπο την αγάπη σας και να είστε σίγουροι πως το μωρό σας θα την εκλάβει.

«Αισθάνομαι εξαντλημένος. Θα καταφέρω να ανταπεξέλθω»;

Με το νέο μέλος στην οικογένεια «κερδίζετε» πολλά μα «χάνετε» και κάτι πολύτιμο. Τον ύπνο σας! Ανεξάρτητα από το πόσο καφέ μπορεί να πίνετε, το γεγονός ότι ο κύκλος ύπνου ενός νεογέννητου είναι μόλις 50 λεπτά, δεν αλλάζει.

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε με κάθε ευκαιρία. Ξαπλώστε για λίγο το μεσημέρι εάν είναι εφικτό. Κοιμηθείτε 1-2 παραπάνω ώρες το Σαββατοκύριακο και βέβαια μην προσπαθήσετε να είστε παραγωγικοί κατά τη διάρκεια του ύπνου του μωρού σας διότι οι αντοχές σας θα σας προδώσουν.

Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τη νύχτα σε.. βάρδιες. Είναι αδύνατο να ξυπνάει πάντοτε μόνο ο ένας από τους δύο έτσι κι αλλιώς.

Τέλος, αποφύγετε τις.. υπερβολικές αντιδράσεις. Τα μωρά μπορεί να κάνουν κάποιο θόρυβο στον ύπνο τους. Το να πετάγεστε με το παραμικρό απ’ το κρεβάτι δεν βοηθά ούτε εσάς, ούτε το μωρό σας.

Πέραν του ύπνου, φροντίστε τον εαυτό σας. Κάντε ό,τι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε δυνατοί και ταυτόχρονα χαλαροί.

Οι νέοι γονείς είναι στατιστικά μια από τις πιο καθιστικές ομάδες ανθρώπων. Επωφεληθείτε λοιπόν από λίγη άσκηση. Ένα χαλαρό περπάτημα στη φύση ή οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί, εντάξτε το στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Αφήστε χώρο για τον προσωπικό σας χρόνο. Αν δεν βάλετε τη ψυχική σας υγεία προτεραιότητα, η ευρυθμία του σπιτιού με ένα νεογέννητο μωρό, τίθεται σε κίνδυνο.

Δεν είσαι μόνος!

Περίπου το 10% των νέων μπαμπάδων νιώθουν θλίψη ή υπερβολικό άγχος τον πρώτο χρόνο. Είναι φυσιολογικό εφόσον ο ερχομός ενός παιδιού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου μεγάλων αλλαγών.

Καθώς ξεκινάτε αυτό το ταξίδι, στραφείτε στον κοινωνικό σας περίγυρο και μιλήστε με άλλους πατεράδες. Ζητήστε τη συμβουλή τους και μάθετε από εκείνους. Θα διαπιστώσετε πως και οι άλλοι βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες και συζητώντας, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι μα και πιο δυνατοί να αντιμετωπίσετε την όποια δυσκολία.

Δεχτείτε τη βοήθεια όταν σας προσφέρεται. Πείτε ναι στον οικογενειακό φίλο που έχει χρόνο και διάθεση για babysitting. H αποδοχή βοήθειας σας επιτρέπει να είστε πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και πιο παρόντες για το μωρό σας.

*Να θυμάστε

Οι συμβουλές είναι πολύτιμες μα σε κάθε περίπτωση τις προσαρμόζουμε αναλόγως στην προσωπικότητά μας. Η ιδιαιτερότητα άλλωστε του κάθε ατόμου οδηγεί στην ανάπτυξη ξεχωριστών  δεσμών με τους γύρω του και πολλά πράγματα σε σχέση με τα «πρέπει», τα καταλαβαίνουμε στην πορεία μόνοι μας.

Η σχέση μας με το νεογέννητο μωρό μας χτίζεται με φροντίδα και υπομονή και είναι μία και μοναδική.