Το παιδί σας τώρα ξεκινά μια νέα, ενδιαφέρουσα περίοδο για τη ζωή του.
Και είναι φυσιολογικό να νιώθετε λίγη ανησυχία τώρα που το μικρό σας φεύγει από τις χαλαρές συνθήκες του παιδικού σταθμού ή του σπιτιού στο δομημένο σχολείο.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι σημαντικό να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους
Ίσως αν δείτε πόσο πλούσιο είναι το γνωστικό περιεχόμενο που χαρίζει στα παιδιά το νηπιαγωγείο και πόσα πράγματα θα μάθει φέτος εκεί, να σας φύγει το άγχος και να ενθουσιαστείτε για όλα τα εκπληκτικά πράγματα που μπορείτε να περιμένετε.
Ακαδημαϊκές δεξιότητες
Μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά, θα μπορεί να ξεχωρίσει όλους τους κεφαλαίους και αρκετούς από τους πεζούς χαρακτήρες του αλφαβήτου – τα «μικρά» γράμματα είναι πιο δύσκολα για τα μικρά μας. Επίσης, θα ξέρει σε τι ήχο αντιστοιχούν, αλλά και να γράφει το όνομά του και μερικές ακόμη λέξεις με συναισθηματικό περιεχόμενο, όπως «μαμά», «μπαμπάς», «σ’ αγαπώ».
Το σημαντικότερο; Θα ξέρει γιατί πρέπει να μάθει να γράφει και να διαβάζει προκειμένου να μπορεί να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά με τους ανθρώπους γύρω του και να είναι σε θέση να απορροφήσει ακόμη περισσότερη γνώση.
Μπορεί να έχει μάθει το «τετράγωνο» και τον «κύκλο», τώρα όμως θα ακούσει για πρώτη φορά για τον «κύλινδρο» και το «πεντάγωνο». Μετατρέψτε τα πάντα σε παιχνίδι, για να το βοηθήσετε να τα απομνημονεύσει ακόμη πιο γρήγορα.
Εκτός από το να λέει «ένα, δύο, τρία», τώρα θα θυμάται και πώς μοιάζουν οι αριθμοί από το 0 ως το 10 και να συνδέσει τη λέξη με τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύει. Ρωτήστε το πόσες πατάτες έχουν μείνει στο πιάτο του ή πόσους φίλους έχει στο σχολείο και δείτε το να απαντά με όλο και μεγαλύτερη ευκολία.
Λεπτές κινητικές δεξιότητες
Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως το κράτημα ενός μολυβιού, το κόψιμο με ψαλίδι και το βάψιμο μέσα στις γραμμές, είναι επίσης στη λίστα με τις ικανότητες που κατακτούν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.
Κοινωνικές δεξιότητες
Το παιδί σας θα μάθει βασικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να παίζει με άλλα παιδιά, να μοιράζετε και να κάνει φίλους.
Αυτό αφορά κυρίως τα παιδιά που δεν είχαν την εμπειρία του παιδικού σταθμού, όμως και εκείνα που ήδη «πηγαίνουν σχολείο» εδώ και κάποια χρόνια επωφελούνται από τις ομαδικές δραστηριότητες και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν μαζί με τους συμμαθητές τους.