Υλικά
- 1 πακέτο κοφτό μακαρόνι ή κοραλάκι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια τριμμένη γραβιέρα ή ανάμεικτη γραβιέρα με τσένταρ
- 1/3 φλιτζάνι τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί (ψίχουλα)
- 2 κουταλιές σούπας παρμεζάνα
Για τη γρήγορη μπεσαμέλ θα χρειαστείτε:
- 1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 6′-7′, στραγγίξτε τα και βαλτε τα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο ταψί.
- Προσθέστε 2 κουταλιές βούτυρο ή λίγο ελαιολαδο και ανακατεψτε.
Για την μπεσαμέλ:
- Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα.
- Ανακατέψτε με σύρμα για να λιώσει το κορν φλάουρ.
- Αφήστε τη μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρει βράση και να δέσει ελαφρά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο επιπλέον.
- Προσθέστε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατέψτε να λιώσει.
Στη συνέχεια:
- Περιχύστε τα ζυμαρικά στο ταψί με την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί και ανακατεψτε καλά.
- Σε ένα μπολ, βάλτε τα ψίχουλα, την παρμεζάνα κι ανακατέψτε.
- Πασπαλίστε την επιφάνεια του ταψιού.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35′ να ροδίσει η επιφάνεια και σερβίρετε.
.