Γιατί κάποια μικρά παιδιά είναι υπερκινητικά στον ύπνο τους;

Μερικά παιδιά βρεφικής ή και μεγαλύτερης ηλικίας ξυπνούν στην ίδια θέση στην οποία ξάπλωσαν. Άλλα πάλι, είναι υπερκινητικά ακόμα και στον ύπνο τους... Τι μπορεί να τους συμβαίνει;
22 Αυγούστου 2023 | 08:00

Τα παιδιά που κινούνται πολύ ενώ κοιμούνται μπορεί να ανησυχούν τους γονείς τους όταν το πρωί τα βρίσκουν με τα πόδια στο μαξιλάρι… Ωστόσο, αυτή η υπερκινητικότητα στον ύπνο δεν υποδηλώνει απαραίτητα κάτι αρνητικό.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ακριβώς όπως το επίπεδο της δραστηριότητας και της ενέργειάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας διαφέρει, έτσι μπορεί να διαφέρει και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το γεγονός αυτό τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ηλικία τους και την ανωριμότητα του εγκεφάλου τους.

Διαβάστε επίσης: Μωρό και καλοκαιρινός ύπνος: Πώς θα το βοηθήσουμε να κοιμάται καλύτερα;

Γιατί η υπερκινητικότητα στον ύπνο αφορά κυρίως τα μωρά

Ο ύπνος των μωρών είναι διαφορετικός από αυτόν των ενηλίκων. Μεγαλώνοντας, έχουμε την τάση να κοιμόμαστε βαθιά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντίθετα, τα βρέφη έχουν κύκλους ύπνου διάρκειας περίπου 50 λεπτών. Επομένως, οι περίοδοι ανάπαυσής τους είναι μικρότερες και ελαφρύτερες και είναι πιο επιρρεπή σε ερεθίσματα και σε κινήσεις του σώματος.

Επιπλέον, στο τέλος κάθε κύκλου ύπνου, οι ενήλικες έχουν μικρο-αφυπνίσεις οι οποίες δεν επηρεάζουν καθόλου τον ύπνο τους και ούτε καν τις θυμούνται την επόμενη μέρα. Τα βρέφη συνειδητοποιούν περισσότερο αυτές τις στιγμές και ξυπνώντας αναζητούν τη φιγούρα της προσκόλλησής τους για να ξανακοιμηθούν.

Στην ηλικία των έξι μηνών περίπου, τα μωρά αρχίζουν να αποκτούν κι άλλες φάσεις ύπνου, αλλά η προσαρμογή σε αυτές απαιτεί χρόνο. Ως εκ τούτου, οι μικρο-αφυπνίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν και μπορεί να συνοδεύονται από άσχημα όνειρα. Όλα αυτά διαταράσσουν ακόμα περισσότερο τον ύπνο τους.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τουλάχιστον τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά κινούνται πολύ ενώ κοιμούνται.

Το σπάνιο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Σε μια μειοψηφία των περιπτώσεων, η νυχτερινή διέγερση μπορεί να συσχετιστεί με μια νευρολογική διαταραχή γνωστή ως σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) ή νόσος Γουίλις-Έκμπομ. Μόνο το 2% του παιδικού πληθυσμού επηρεάζεται από αυτή την πάθηση και, γενικά, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Τα κύρια συμπτώματα του RLS περιλαμβάνουν πόνο ή μυρμήγκιασμα στα άκρα κατά την ανάπαυση και το παιδί μπορεί να κινείται συνεχώς στο κρεβάτι ή την κούνια του τεντώνοντας και λυγίζοντας τα πόδια.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή παιδιάτρου είναι απαραίτητη για ασφαλή συμπεράσματα.

Τι να κάνετε αν το παιδί κινείται πολύ ενώ κοιμάται

Για να βοηθήσετε το παιδί να ξεκουραστεί καλά τη νύχτα:

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υπερβολικά κουρασμένο την ώρα του ύπνου. Στην περίπτωση των μωρών, προσπαθήστε να το βάλετε στο κρεβάτι με τα πρώτα σημάδια υπνηλίας. Στην περίπτωση των παιδιών, αποφύγετε την υπερβολική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή καθιερώστε μια ώρα ύπνου και ξεκούρασης και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καθιερώστε ρουτίνες που θα το βοηθήσουν να κοιμηθεί και βεβαιωθείτε ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες της κρεβατοκάμαρας είναι κατάλληλες.

*Για να προσδιορίσετε εάν απαιτείται ιατρική φροντίδα, θα πρέπει να παρατηρήσετε εάν η νυχτερινή ανησυχία του παιδιού σας το εμποδίζει να ξεκουραστεί επαρκώς: Αν είναι δραστήριο ή νυσταγμένο, αν είναι ευερέθιστο ή όχι και αν είναι σε θέση να λειτουργήσει επαρκώς στις καθημερινές του δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν επηρεάζεται η ανάπαυσή του, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version