Παιδιά στην εφηβεία: Μέχρι πόσο αργά να τα αφήνουμε έξω;

Για τα παιδιά, η… απαγόρευση κυκλοφορίας αργά τη νύχτα είναι ένας απαραίτητος κανόνας για την ασφάλεια και την προστασία τους. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο όριο όταν μας ζητούν περισσότερη ελευθερία στην εφηβεία;
22 Αυγούστου 2023 | 08:00

Τα παιδιά στην εφηβεία απαιτούν όλο και περισσότερη ανεξαρτησία ως προς τις εξόδους τους και όχι μόνο. Επομένως, είναι φυσιολογικό να προκύπτουν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των… διαπραγματεύσεων μαζί τους και η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή αφού ούτε εμείς ως γονείς είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε και το πόσο αργά είναι πολύ αργά για εκείνα.

Από τη μία πλευρά, το παιδί μεγαλώνει και είναι λογικό να έχει διαφορετικές ανάγκες. Από την άλλη, δεν παύει να είναι παιδί. Πώς λοιπόν τελικά αντιμετωπίζουμε αυτό το περίπλοκο ζήτημα;

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι κάνουμε όταν τα παιδιά «σπάνε» τα όρια;

Εκατέρωθεν κατανόηση

Πριν πάρετε μια απόφαση σχετικά με την ώρα άφιξης του γιου ή της κόρης σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε το στάδιο που περνάτε και οι δύο πλευρές.

Για έναν έφηβο, αυτά τα χρόνια χαρακτηρίζονται από αλλαγές καθώς προχωρά προς την ενηλικίωση χωρίς βέβαια να έχει πάψει, όπως είπαμε, να είναι ακόμα παιδί. Θέλει να χτίσει και να εκφράσει τη δική του ταυτότητα και η παρέα των συνομηλίκων γίνεται το κύριο σημείο αναφοράς του.

Επομένως, είναι φυσικό να απαιτεί ανεξαρτησία, να αναζητά μεγαλύτερη ελευθερία και ιδιωτικότητα και σταδιακά να απομακρύνεται από τη γονική επίβλεψη και να μοιράζεται περισσότερα με τους συνομηλίκους του.

Για τους γονείς, η περίοδος αυτή είναι επίσης μια πρόκληση. Καλούνται να σταματήσουν να βλέπουν το παιδί τους μικρό και να είναι πρόθυμοι να το διευκολύνουν να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι φυσιολογικό να προκύπτουν αμφιβολίες, ακόμα και φόβος.

Η ελευθερία συμβαδίζει με την ωριμότητα

Αρχικά, πρέπει να πούμε πως είναι απαραίτητο να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ώρα επιστροφής στο σπίτι. Οι έφηβοι, ακόμα κι αν φαίνονται πολύ ώριμοι, εξακολουθούν να χρειάζονται την καθοδήγηση και την προστασία μας. Τα όρια που τους θέτουμε, τους κάνουν να νιώθουν αγάπη και ασφάλεια.

Ως προς το ποια ώρα είναι η σωστή, η απόφαση δεν είναι απλή καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως:

  • Η ηλικία
  • Η ωριμότητα του παιδιού
  • Το περιβάλλον στο οποίο κινείται ο έφηβος. Για παράδειγμα, βγαίνει στη γειτονιά ή όχι; Μιλάμε για μια μεγαλούπολη, μια μικρή πόλη ή ένα χωριό; Θέλει το παιδί να βγει κοντά στο σπίτι ή πρέπει να πάρει μέσα μεταφοράς για να φτάσει εκεί που πάει;

Αυτοί οι παράγοντες είναι όλοι σημαντικοί, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές εξίσου ασφαλείς και προσβάσιμες στους γονείς εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Επιπλέον, είναι άλλο να βγαίνει το παιδί με φίλους από την παιδική του ηλικία και άλλο να βγαίνει με νέα πρόσωπα που δεν γνωρίζετε.

Επομένως, είναι φανερό πως θα πρέπει να αξιολογήσετε τα δεδομένα που έχετε στη διάθεσή σας για να αποφασίσετε την καλύτερη ώρα επιστροφής στο σπίτι.

Διαπραγματευόμαστε και συμφωνούμε

Ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσετε το ζήτημα είναι να ξεκινήσετε εξηγώντας στο παιδί σας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να οριστεί μια συγκεκριμένη ώρα επιστροφής στο σπίτι. Στη συνέχεια, ρωτήστε το παιδί ποια πιστεύει πως είναι η πιο κατάλληλη. Είναι πιθανό η απάντησή του να ταιριάζει με αυτό που είχατε στο μυαλό σας. Εάν δεν είναι, προσπαθήστε να καταλήξετε σε έναν συμβιβασμό.

Μπορείτε επίσης να:

  • Ζητήσετε από το παιδί να σας συστήσει τους φίλους με τους οποίους θα βγει έξω
  • Να μιλήσετε με τους γονείς των άλλων παιδιών για να κανονίσετε μια ώρα επιστροφής
  • Να είστε πιο ελαστικοί αν το παιδί παραμείνει κοντά στο σπίτι.

Θυμηθείτε πως σε ειδικές περιπτώσεις, το ωράριο μπορεί να παραταθεί, αλλά όχι σε καθημερινή βάση.

Οι συνέπειες

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί για τις συνέπειες εάν το ωράριο παραβιαστεί. Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζει ότι αν αργήσει μια μέρα, θα πρέπει να γυρίσει σπίτι νωρίτερα την επόμενη ή πως δεν θα του επιτραπεί να βγει καθόλου έξω, ανάλογα με την καθυστέρηση και το τι θεωρείτε πως θα λειτουργήσει καλύτερα.

Πρέπει να τηλεφωνήσω στο παιδί μου για να βεβαιωθώ ότι είναι καλά;

Και πάλι, η απάντηση εξαρτάται από το όλο πλαίσιο και την ωριμότητα του παιδιού.

Για παράδειγμα, αν ξέρετε πού θα είναι το παιδί και με ποιον και αυτή η κατάσταση σας δημιουργεί ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να επεμβαίνετε με περιττές κλήσεις. Ωστόσο, εάν το παιδί σας δεν είναι ακόμα τόσο ώριμο ή έχετε διαπιστώσει πως σας λέει ψέματα για τα σχέδιά του ή θα βρίσκεται κάπου μακριά, είναι πιο ωφέλιμο να αυξήσετε την επίβλεψη.

Πρόσφατα Άρθρα
Βουργουνδί μακιγιάζ: Πώς θα το απογειώσετε 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Drew Barrymore: Εμφανίστηκε χωρίς μακιγιάζ και extensions 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Olsen dip: Το νέο hair trend που θα αγαπήσουν όλα τα boho girls 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Οδηγός skincare: Πόσo να περιμένετε για κάθε βήμα φροντίδας 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Cinnamon Glaze Nails: Το μανικιούρ που έκανε viral η Hailey Bieber 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Επιδερμίδα: Πώς θα την προστατέψετε στην πτήση; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
«Slow Parenting»: Γιατί είναι πιο απαραίτητο από ποτέ 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Burnt orange: Η πιο hot τάση στο χρώμα των μαλλιών 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Victoria Beckham: Υιοθετήστε το λαμπερό makeup look της εύκολα και γρήγορα 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στολίσατε ήδη για τα Χριστούγεννα; Δείτε τι κερδίζετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Φράντζα ως τα φρύδια: Τα hairstyles που θα σας πείσουν να την υιοθετήσετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Επιδερμίδα πιο υγιής και λαμπερή με 3 διατροφικά tips 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα nail designs για τις λάτρεις του μινιμαλισμού 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στρογγυλό πρόσωπο: 4 top κουρέματα που είναι ιδανικά 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version