Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε, αλλά και με το πώς. Σε έναν κόσμο όπου τα γεύματα είναι συχνά στο πόδι και το fast food βρίσκεται σε κάθε γωνία, ξεχνάμε ότι το φαγητό δεν είναι μόνο για επιβίωση.
Η ώρα του γεύματος χρησιμεύει ως υπενθύμιση να επιβραδύνουμε και να απολαύσουμε τη στιγμή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο τραπέζι.
Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Τι αλλάζει στη διατροφή των παιδιών;
Γι’ αυτό κλείστε την τηλεόραση, αφήστε το τηλέφωνό σας στην άκρη και ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές, που είναι εύκολο να τηρήσετε μακροπρόθεσμα στη διατροφή σας:
1. Φάτε φυλλώδη λαχανικά με δύο γεύματα την ημέρα
Από το σπανάκι μέχρι τη ρόκα τα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι τόσο εύκολο να μπουν «κρυφά» στα γεύματα. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε και σε smoothies, που τα λατρεύουν τα παιδιά.
2. Βρείτε φυτικές εναλλακτικές λύσεις για τα αγαπημένα σας φαγητά
Αν δεν σας αρέσουν οι σαλάτες, μην τρώτε σαλάτες. Το να αναγκάζετε την οικογένειά σας να τρώει βαρετά γεύματα θα οδηγήσει υπερβολικές λιγούρες και, το χειρότερο από όλα, σε μια ζωή που δεν ικανοποιεί κανέναν.
Αντί να τρώτε φαγητά που δεν σας αρέσουν, γίνετε δημιουργικοί με πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σας φαγητών.
3. Εφοδιαστείτε με ποτά που σας κάνουν καλό
Ξέρετε ήδη ότι πρέπει όλοι να πίνετε νερό και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ζαχαρούχα ροφήματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε έναν πράσινο χυμό ή να αντικαταστήσετε το τυπικό αναψυκτικό σας με ανθρακούχο νερό, μέντα και λεμόνι.
4. Προσθέστε φρούτα στο πρωινό σας
Τα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και φυτικές ίνες.
5. Πασπαλίστε τα πάντα με σπόρους
Οι σπόροι όπως το chia, ο λιναρόσπορος και οι κολοκυθόσποροι περιέχουν μεγάλη ποικιλία βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
6. Συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε νερό στη διατροφή σας
Η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το μυστικό για μακροχρόνια, διαρκή ενυδάτωση (και μια φωτεινή από μέσα λάμψη), καταναλώνοντας φυτά όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια, το μαρούλι και τα μούρα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
7. Δοκιμάστε ένα νέο λαχανικό κάθε εβδομάδα
Προκαλέστε την οικογένειά σας να δοκιμάσει ένα διαφορετικό λαχανικό που δεν έχει ξαναφάει ποτέ πριν. Το να δοκιμάσετε ή να μαγειρέψετε κάτι νέο όχι μόνο θα κάνει τα γεύματά σας πιο συναρπαστικά, αλλά μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
8. Γεμίστε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας με τρόφιμα από τη γη
Απλά βεβαιωθείτε ότι η πλειονότητα του πιάτου σας προέρχεται από τη γη (αντί από ένα εργοστάσιο). Σκεφτείτε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
9. Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας
Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των τροφίμων που το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει, οπότε περνούν από ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του.
10. Φάτε το ουράνιο τόξο
Τα φυτά παίρνουν τα χρώματά τους από τα αντιοξειδωτικά, οπότε είναι λογικό να τρώτε όλα τα χρώματα για να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα αντιοξειδωτικά. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε άφθονα φυτοθρεπτικά συστατικά και όλο το φάσμα των βιταμινών, των μετάλλων και των αμινοξέων.