Βρέφος: Πώς το μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Ένα μόριο σακχάρου στο μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
30 Αυγούστου 2023 | 08:03

Νέα έρευνα από το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου Tufts, δείχνει ότι ένα μικροθρεπτικό συστατικό στο ανθρώπινο μητρικό γάλα παίζει σημαντικό ρόλο τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νεογέννητων

«Είναι εκπληκτικό το πόσο πολύπλοκο και πλούσιο είναι το μητρικό γάλα! Πιστεύω ότι η σύνθεσή του να αλλάζει για να υποστηρίξει τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης του εγκεφάλου του βρέφους», λέει ο νευροεπιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ και συγγραφέας της μελέτης, Τόμας Μπιντέρερ.

Η ερευνητική όμαδα βρήκε ότι η μυο-ινοσιτόλη, ένα μόριο σακχάρου που είναι σημαντικό για τη νευρική ανάπτυξη, ήταν πιο εμφανής κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της γαλουχίας.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Θα πρέπει να ανησυχείτε για εκείνο αν δεν θηλάζετε;

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο οργανισμός εργάζεται υπερωρίες για να διαμορφώσει γρήγορα τον εγκέφαλο του βρέφους.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη προέρχονταν από διαφορετικά μέρη του κόσμου, τα ευρήματα ήταν ίδια για όλες.

Ποια άλλα συστατικά που βρίσκουμε στο μητρικό γάλα θωρακίζουν την υγεία του μωρού

Βιοενεργά θρεπτικά συστατικά

Ορισμένες πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα εμποδίζουν τη θρέψη παθογόνων βακτηρίων. Αυτή είναι η περίπτωση της λακτοφερρίνης  –η οποία παγιδεύει τον σίδηρο- καθώς και της βιταμίνης Β12 και των συνδετικών ουσιών φολικού οξέος.

Υπάρχουν, επίσης, ένζυμα, όπως η λυσοζύμη και η λακτοϋπεροξειδάση, που τα καταστρέφουν.

Επιπλέον, το γάλα έχει αντι-μολυσματικούς παράγοντες που διεγείρουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.

Αυτά αποτελούν μέρος της εντερικής μικροχλωρίδας του μωρού και εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων του εντέρου.

Έμφυτα κύτταρα του ανοσοποιητικού

Εκτός από τα βλαστοκύτταρα, το μητρικό γάλα περιέχει και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτά παρέχουν ενεργή ανοσία στο νεογέννητο λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν βιοενεργά μόρια για άμυνα.

Μπορούν, ακόμη, να αποτρέψουν τις λοιμώξεις αποκλείοντας εισβάλλοντα σωματίδια και μικροοργανισμούς, δρουν άμεσα κατά της μόλυνσης, αλλά και ενεργοποιούν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version