Υλικά
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα αχλάδια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά και ένα φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ όποτε χρειάζεται ξαφρίζουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε το μείγμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Σε αυτό το σημείο, μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε τους σπόρους από 1 στικ βανίλιας.
Μόλις η μαρμελάδα αρχίζει να πήζει, είναι έτοιμη. Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και την μοιράζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα τα οποία αφήνουμε ανοιχτά μέχρι η μαρμελάδα να κρυώσει καλά.
Στη συνέχεια τα καλύπτουμε με καπάκι και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Όταν ανοιχτεί η μαρμελάδα, διατηρείται στο ψυγείο.