Ζάχαρη και παιδί: Πώς θα βρούμε τη χρυσή τομή ως προς την πρόσληψή της;

Η ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία τους. Ωστόσο, η πλήρης κατάργηση των νόστιμων λιχουδιών δεν έχει θετικές συνέπειες. Τι πρέπει λοιπόν εντέλει να κάνουμε;
2 Σεπτεμβρίου 2023 | 08:00

Φανταστείτε πως είστε σε ένα πάρτι γενεθλίων και το παιδί σας έχει… πέσει πάνω στα γλυκά και τις καραμέλες. Σύντομα το βλέπετε να χοροπηδάει, να χορεύει και να γελάει δυνατά. Λίγα λεπτά αργότερα, παρατηρείτε μια ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά κι ενώ ήταν γεμάτο ενέργεια, ξαφνικά «καταρρέει». Λογικό είναι να υποθέσετε πως η ζάχαρη είναι σε αυτή την περίπτωση ο μόνος «ένοχος».

Η ζάχαρη ωστόσο δεν φταίει για όλα και αν μη τι άλλο είναι μια απόλαυση που τα παιδιά δεν είναι ωφέλιμο να στερούνται. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να βρούμε τον σωστό τρόπο να την καταναλώνουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Το πιο σημαντικό πράγμα που θα χρειαστούν όταν ανοίξουν τα σχολεία

Τα καθησυχαστικά «όχι»

Είναι πιθανό ως γονείς να σας έχουν απασχολήσει τα 2 παρακάτω ερωτήματα:

#1 Η ζάχαρη προκαλεί στο παιδί μου υπερδιέγερση;

Αν και πολλοί γονείς πιστεύουν πως η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την υπερβολική ενέργεια των παιδιών τους ή ακόμη και για τις ψυχικές τους μεταπτώσεις, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «όχι». Υπάρχουν ελάχιστες αξιόπιστες έρευνες που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί υπερκινητικότητα ή εναλλαγές στην διάθεση των παιδιών. Πώς όμως προκύπτει αυτή η πεποίθηση των γονιών;

Η ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας που διασπάται στο πεπτικό μας σύστημα και καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος γρήγορα. Εάν λοιπόν ένα παιδί πεινάει και επομένως έχει έτσι κι αλλιώς χαμηλή ενέργεια, το σώμα του ενεργοποιείται απότομα όταν καταναλώσει γλυκά και λίγο αργότερα αισθάνεται και πάλι πεινασμένο και κουρασμένο.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, αυτή η συμπεριφορά μαρτυρά πείνα και επομένως ο «υπαίτιος» δεν είναι η ζάχαρη, αλλά το ότι καταναλώθηκε με άδειο στομάχι.

#2 Μήπως καλύτερα να μην δίνω στο παιδί μου καθόλου γλυκά;

Αν σκεφτείτε πως εκείνο που οι γονείς αρνούνται στα παιδιά κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είναι ακριβώς αυτό που θα αναζητήσουν μεγαλώνοντας, θα ήταν μια προφανώς εσφαλμένη επιλογή να απαγορεύσετε εντελώς τα τρόφιμα και τα ροφήματα με ζάχαρη. Το πιο πιθανό είναι τα παιδιά να καταλήξουν να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες αργότερα. Άλλωστε η ζάχαρη, μαζί με τα λίπη και τις πρωτεΐνες, αποτελεί μία από τις βασικές κατηγορίες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Όχι στις υπερβολές- Ναι στο μέτρο

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την πρόσληψη ζάχαρης του παιδιού σας είναι να του επιτρέψετε να τρώει ναι μεν γλυκά αλλά σε περιορισμένη ποσότητα και συχνότητα.

Προσπαθήστε πάντα να:

  • Συνδυάζετε τη ζάχαρη με θρεπτικές τροφές ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα ενέργειας του παιδιού σταθερά και να μην υπάρχουν έντονες μεταπτώσεις. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπάρες δημητριακών, το γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα μαζί με ένα μπισκότο για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είναι ένα γλυκό και συνάμα ισορροπημένο σνακ για τα παιδιά.
  • Απολαμβάνετε γλυκές λιχουδιές μαζί ως οικογένεια και να μην περιμένετε τα γενέθλια του παιδιού ή ένα πάρτι για να φάτε ένα γλυκό. Καλό επίσης θα ήταν να δοκιμάσετε να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας ένα κέικ ή μπισκότα, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά. Η δημιουργική αυτή διαδικασία, εκτός του ότι θα σας φέρει πιο «κοντά», θα οδηγήσει και σε έναν συνολικά πιο συνειδητό υγιεινό τρόπο διατροφής.
  • Περιορίστε την κατανάλωση συσκευασμένων χυμών και έτοιμων γλυκισμάτων, εάν αυτά αποτελούν την βασική διατροφή του παιδιού σας. Ακόμη κι αν η επιστήμη δεν έχει συνδέσει άμεσα τη ζάχαρη με την υπερκινητική συμπεριφορά, είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωσή της συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version