Υλικά
12 φύλλα λαζάνια
3 χρωματιστές πιπεριές (κατά προτίμηση όχι πράσινες)
2 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2½ φλ. τσαγιού κασέρι ή ρεγκάτο ή γραβιέρα
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Για την κρέμα
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
3 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο
¼ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C για 15΄.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10΄.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5΄, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2΄.
Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε μεγάλο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Κάνουμε μία στρώση με το 1/3 των λαχανικών. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε με το 1/3 αυτών.
Κάνουμε δεύτερη στρώση λαζάνια. Καλύπτουμε με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Στρώνουμε μία στρώση λαχανικών και τα μισά τριμμένα τυριά. Κάνουμε τρίτη στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, τα υπόλοιπα λαχανικά και τυριά.
Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα. Ψήνουμε για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσει ελαφρά, στους 200ºC.