Η γονική μέριμνα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε όμως ο γάμος είναι κάτι απλό. Αν, λοιπόν, αυτά τα δύο τα βάλεις μαζί, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν… περίπλοκα.
Οι ενδεχόμενες διαφωνίες μεταξύ των δύο συζύγων σχετικά με το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πειθαρχία, τη σχολική επίδοση, τον ύπνο και τη διατροφή, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες διαζυγίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Forbes Advisor, το 43% των ζευγαριών δήλωσε ότι οι διαφωνίες στη γονική μέριμνα ήταν ο λόγος για τον οποίο χώρισαν.
Διαβάστε επίσης: Κουρασμένοι γονείς; Έτσι θα καταπολεμήσετε τo burnout
Ωστόσο, μόνο το 5% των διαζευγμένων είπε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να σωθεί ο γάμος τους.
Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς εμυστηρεύτηκαν ότι αν είχαν κατανοήσει καλύτερα την ηθική και τις αξίες του συζύγου τους πριν παντρευτούν, θα μπορούσαν να είναι ακόμα μαζί.
Κι ενώ είναι φσυικό εσείς και ο σύντροφός σας διαφωνείτε ως προς την ανατροφή των παιδιών, τουλάχιστον σε μερικά ζητήματα, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε ακόμη να σώσετε το γάμο σας και να διατηρήσετε τις ισορροπίες στην οικογένειά σας, αρκεί να:
Γίνετε ομάδα
Η επίτευξη της ευημερίας και της «σωστής» διαπαιδαγώγησης των παιδιών θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της «ομάδας» που λέγεται «γονείς» και κατ’ επέκταση «οικογένεια».
Σκεφτείτε ότι ο άλλος γονέας είναι «συμπαίκτης» σας.
Όταν εσείς και ο σύντροφός σας διαφωνείτε σε θέματα γονικής μέριμνας, το κόλπο είναι να αποδεχτείτε ότι μια άλλη επιλογή – όχι η δική σας – έχει δυνατότητες να πετύχει.
Αυτό που βοηθάει είναι να θυμάστε ότι η άλλη ιδέα προέρχεται από κάποιον που έχει τα ίδιο κίνητρο με εσάς: αγάπη για το παιδί.
Μην υπονομεύετε το ρόλο του άλλου γονέα
Εάν δεν ξέρετε τι πιστεύει ο σύντροφος σας για κάποιο θέμα, είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε αποφάσεις παραγκωνίζοντας την άποψή του.
Αποφύγετε να λέτε ψέματα ως προς κάτι που συμφωνήσατε στα «κρυφά» με το παιδί και γνωρίζετε πως ο σύντροφός σας διαφωνεί.
Πέραν των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, ο σεβασμός για την άποψη του συντρόφου σας πρέπει πάντα να κυριαρχεί.