H γιόγκα που ασκείται για πάνω από 2000 χρόνια, μπορεί να χαρίσει σωματική και ψυχική ευεξία τόσο μέσω των στάσεών της (asanas), όσο και μέσω των τεχνικών αναπνοής (pranayama) σε αγχωμένους (και μη) γονείς.
Ένα από τα πιο γνωστά είδη αναπνοών στη γιόγκα είναι το «kapalbhati» κατά την οποία το σώμα διεγείρεται, «καθαρίζεται» και ζεσταίνεται. Η εν λόγω αναπνοή, επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς, γεγονός που ενισχύει τη ροή του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου.
Διαβάστε επίσης: Tips για ξεκούραστη και ανανεωμένη επιδερμίδα
Επίσης, αυξάνει τη δύναμη και τη λειτουργία των πνευμόνων, καθαρίζοντας τις ρινικές οδούς από τυχόν συμφόρηση. Αυτό βοηθά στην τόνωση των μυών της κοιλιάς ενώ τα εσωτερικά κοιλιακά όργανα διεγείρονται θετικά. Παράλληλα, το «kapalbhati» ασκεί μια συνολικά χαλαρωτική δράση.
Πώς να κάνετε την αναπνοή «kapalbhati»
- Καθίστε αναπαυτικά οκλαδόν ή σταυροπόδι με τη σπονδυλική σας στήλη ίσια. Τοποθετήστε τα χέρια σας στα γόνατα με τις παλάμες ανοιχτές και να κοιτούν πάνω. Είναι σημαντικό η λεκάνη να κάθεται άνετα, να μην υπάρχει επιβάρυνση στη μέση, η πλάτη να είναι σε όρθια θέση ευθυγραμμισμένη με τον αυχένα και οι ώμοι χαλαροί.
- Συγκεντρωθείτε στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και προσπαθήστε να είστε συνειδητοί στις κοιλιακές αναπνοές, να έχετε δηλαδή επίγνωση της εν λόγω περιοχής.
- Πάρτε μια βαθιά ανάσα.
- Καθώς εκπνέετε, σπρώχνετε- τραβάτε την κοιλιά σας προς τα μέσα. Η εκπνοή πρέπει να είναι απότομη και δυναμική από την κοιλιακή χώρα. Μπορείτε να κρατήσετε το δεξί σας χέρι στο στομάχι για να νιώσετε τους κοιλιακούς μύες να συσπώνται.
- Καθώς χαλαρώνετε την κοιλιά, η εισπνοή ρέει αυτόματα και παθητικά.
- Ξεκινήστε με 3 γύρους 10-20 επαναλήψεων και στη συνέχεια αυξήστε τες.
- Αφού ολοκληρώνετε κάθε γύρο, χαλαρώστε με κλειστά μάτια.
Μην εφαρμόζετε την αναπνοή «kapalbhati»:
*Εάν είστε έγκυος.
*Μετά το φαγητό (αφήστε να περάσουν 3 ώρες).
*Σε περιπτώσεις καρδιοπάθειας.
*Όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
*Σε περίπτωση πολλαπλής σκλήρυνσης.